verkiez004 BorderMaker

Smak Peulvruchten uit Lutjewinkel

De familie Smak uit Lutjewinkel is bijna “Wereldberoemd” geworden met hun bonen. Daarom zijn ze extra trots en verrast dat ze genomineerd zijn in hun eigen regio voor de titel ondernemer van het jaar. Ze zien dit meteen als positieve reclame voor het product. De peulvruchten maken tegenwoordig 60% uit van de totale werkzaamheden. Daarnaast heeft men ook nog bollen, in de drukkere periode lopen de werkzaamheden dan ook wel eens door elkaar, maar door goed te plannen verloopt het allemaal prima.

Omdat Peulvruchten heel erg arbeidsintensief zijn neemt het heel veel tijd in beslag. Peulvruchten was in het verleden een moeilijke markt, tegenwoordig is er meer afzetgebied omdat steeds meer mensen bezig zijn met gezond eten.

De overbekende “ruiters” op de landerijen waar de bonen aan hangen te drogen, trekken elk jaar weer veel mensen, van dit bijzondere schouwspel worden dan ook flink wat foto’s gemaakt.

Het kweken van peulvruchten vergt veel energie, dagelijks worden de weersberichten in de gaten gehouden, droogte en teveel regen kunnen zorgen voor het mislukken van de oogst, daarom is het een intensieve teelt.

Doordat de bonen dichtbij staan kan er snel worden gehandeld mochten de weersomstandigheden omslaan.

Erik Smak krijgt nog regelmatig hulp van zijn ouders, die echter wel al een stapje terug hebben gedaan, maar nog wel over enorm veel kennis en ervaring beschikken.

Waarom deze ondernemer moet winnen? Misschien omdat ze een zeer originele teelt hebben en met heel weinig mensen iets groots neerzetten.

Naar de stembus