DSC 3996 BorderMaker

Scholierenweek laat zien waar het eten groeit.

Weten onze kinderen nog wel waar het voedsel dat zij dagelijks op hun bord krijgen vandaan komt? Bijna al het voedsel wat wij dagelijks eten vindt zijn oorsprong op de boerderij. Melk komt van de koe, brood wordt gemaakt van graan en suiker komt van de suikerbiet, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Onze gemeente wordt niet voor niets de ‘Agrarische Hoofdstad van Nederland’ genoemd, dankzij de uitgestrekte weilanden en percelen waar we dagelijks doorheen rijden zijn boeren en tuinders letterlijk en figuurlijk beeldbepalend in onze regio.

Het gebeurt echter niet zo vaak dat je als inwoner ook daadwerkelijk op zo’n boerderij kunt kijken. Vanuit LTO Noord afdeling Hollands Kroon is het initiatief opgepakt om hier verandering in aan te brengen.

In de jaarlijkse scholierenweek worden allerlei schoolklassen uit de regio uitgenodigd op verschillende boerenbedrijven. Dit jaar zijn maar liefst 180 kinderen op visite geweest bij een aantal bedrijven, waar de kinderen hebben mogen helpen in het graan, de uien, spinazie maar ook de pioenrozen.

De kinderen mochten de boer helpen bij het werk waardoor ze heel duidelijk het verband zagen tussen het boerenwerk en het dagelijkse eten op hun bord. Betty van Arendonk, een van de gastboerinnen vertelt: ‘De ochtend vloog voorbij, de kinderen hadden zoveel plezier!

De weidsheid, de vrijheid maar zeker ook de techniek vonden ze ontzettend interessant. De grote grondhoop die op het erf lag overigens ook’.

Foto: Ingezonden