d66

In Slootdorp en Hippolytushoef wordt gezocht naar geschikte locaties voor nieuwe basisscholen.

Ouders willen daarbij graag betrokken worden en laten dat duidelijk merken.

Wie is er niet voor goed onderwijs? Elke politieke partij heeft in haar programma wel iets staan dat onderwijs de motor is van nieuwe welvaart en economische en persoonlijke groei. D66 wordt vaak de onderwijspartij genoemd. Maar waarom? De uitvoering van het onderwijs is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. Wat kan de gemeente daaraan dan nog toevoegen? In de ogen van D66 erg veel. D66 wil dat de gemeente zich actief opstelt als verbinder en initiator tussen scholen en andere partners. We denken daarbij ook aan actuele onderwerpen zoals passend onderwijs, de verbindingen met de maatschappelijke organisaties en het stimuleren van initiatieven op de scholen (zoals schoolzwemmen).

Terwijl de schoolbesturen en vooral de docenten eindverantwoordelijk zijn voor de inhoud van het onderwijs, is de gemeente dat voor de huisvesting. En daar gebeurt veel op dit moment in Hollands Kroon. In het basisonderwijs worden nieuwe (brede) scholen gebouwd en plannen gemaakt voor nieuwe schoolgebouwen in Slootdorp en Hippolytushoef. Ouders wensen daarbij terecht serieus betrokken te worden. Het gaat immers over hun kinderen en de directe leefomgeving. Keuzen worden voor de lange termijn (30 - 40 jaar) gemaakt en zullen ook de vernieuwingen in het onderwijs moeten accommoderen (bijv. de brede school met voor- en naschoolse opvang, passend onderwijs en ondersteunende functies bij leer- en gedragsproblemen). Een school is meer dan een gebouw en vormt vaak het hart van een gemeenschap.

D66 volgt de ontwikkelingen in Slootdorp en Hippolytushoef op de voet en heeft herhaaldelijk haar zorgen geuit over de gebrekkige communicatie naar de ouders en de weinig doortastende opstelling van de gemeente. Recent heeft het college van burgemeester en wethouders van onze gemeente de uitkomsten van het verrichte onderzoek naar de locaties toegezegd. De raad verwacht in mei deze samenvatting inclusief de voors en tegens van elke locatie.

Bij de discussie voor een nieuw schoolgebouw duikt regelmatig het argument op dat een bepaalde keus een paar ton duurder is. Dit argument moet worden afgezet tegen de 40 jaar afschrijving die voor een nieuw schoolgebouw geldt. Per jaar is dat voor elke € 100.000 een paar duizend Euro en die geringe kostenstijging is voor D66 geen probleem.

Voor goed onderwijs moet je wat extra's over hebben. En niet alleen financieel, maar ook door als gemeente actief leiding te geven aan het onderwijsveld. Het huidige college stelt zich te passief en volgend op en dat moet na de verkiezingen veel beter. Ouders en kinderen verwachten dat en mogen daar D66 beslist op (blijven) aanspreken.

Tjeerdo Wieberdink, bestuurslid D66 Hollands Kroon

Age Miedema, voorzitter D66 Hollands Kroon