pol

Automobilisten die kleven, drankrijders en automobilisten of bijvoorbeeld bromfietsers die door rood rijden kunnen door de videosurveillanten in Noord-Holland aan de kant worden gezet.

Sommige weggebruikers schrikken daadwerkelijk bij het zien van de videobeelden van hun eigen rijgedrag. De videosurveillanten geven daarbij extra uitleg over de reden waarom de bestuurder is staande gehouden, zodat deze weggebruikers inzicht kunnen krijgen in de soms enorme risico’s die aan hun rijgedrag vastzitten.

Extreme hardrijders raken rijbewijs kwijt

De videosurveillanten in Noord-Holland controleren op de N-wegen en A-wegen in Noord-Holland, maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Op de N-wegen en A-wegen vorderen de videosurveillanten regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.