holkr22aabbbvvvv

In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente een kinderburgemeester krijgt. Op dit moment wordt aan dit plan gewerkt, om in het nieuwe schooljaar van 2023/2024 een nieuwe kinderburgemeester te kunnen voorstellen.

Wat zijn de taken van een kinderburgemeester?

1. Representatie

Het vertegenwoordigen van de gemeente bij ceremoniële aangelegenheden. In alle gemeenten heeft de kinderburgemeester representatie taken. Daarbij kan gedacht worden aan het aanwezig zijn bij de intocht van Sinterklaas, het startschot geven van sportevenementen of aanwezigheid bij lokale aangelegenheden als openingen, Kinderboekenweek e.d. Veelal houdt de aanwezigheid van de kinderburgemeester verband met de hoeveelheid kinderen die worden verwacht bij het evenement.

2. Aanspreekpunt

In een aantal gemeenten is de kinderburgemeester een aanspreekpunt voor andere kinderen. Dit houdt in dat kinderen zich met hun wensen of ideeën kunnen wenden naar de kinderburgemeester. De kinderburgemeester heeft als taak om de input van andere kinderen over te brengen aan het college en de raad. De kinderburgemeester als aanspreekpunt kan heel kleinschalig ingericht zijn. Een mailadres waar kinderen naar toe kunnen mailen met wensen of ideeën is al voldoende. 

3. Meepraten

In de meeste gemeenten heeft de kinderburgemeester het recht om mee te praten over onderwerpen die voor kinderen relevant zijn. In de meeste gevallen komt dit erop neer dat de kinderburgemeester aan het begin van een proces door het college of de raad om zijn of haar mening/advies wordt gevraagd. Dit vraagt wel om een actieve houding van het college en raad. Met een actieve houding wordt bedoeld dat college en raad zelf de kinderburgemeester benaderen. Het ligt buiten de verwachting dat de kinderburgemeester zelf weet wat er speelt in de gemeentepolitiek.

4. Eigen activiteit

Om eventuele campagnebeloften waar te kunnen maken hebben sommige kinderburgemeesters budget om een eigen activiteit te organiseren. Als een kinderburgemeester wenst dat kinderen meer gaan bewegen, kan hij of zij een budget(je) krijgen om dit te realiseren. Bijvoorbeeld om een sportevenement te (laten) organiseren. Organisatorisch komt dit doorgaans bij de organisatie te liggen.

Zittingsduur

In veel gemeenten is de zittingsduur 1 jaar. Het voorstel is om hierbij aan te sluiten.

Wie

Voorgesteld wordt een kind uit groep 7 te benoemen. Dit is afhankelijk van het proces e.d. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de campagne/verkiezingen aan de HK Jongerenweek. Uitgangspunt is dat tijdens de zittingsduur van een jaar de kinderburgemeester, leerling op de basisschool is.

Binnenkort zal het plan verder worden uitgewerkt en er is dan op deze Nieuwspagina meer over te lezen.