SAM 41971

Op zondag 2 augustus wordt voor de tweede keer een groots Oogstfestival georganiseerd bij molen De Hoop aan de Parallelweg 33 in 't Zand.

Het begint om 11.00 met de aankomst van twee oude dorsmachines, die op het terrein ook daadwerkelijk korenaren zullen gaan dorsen. Het eindigt om 17.00 uur. Het thema voor het Oogstfestival is ditmaal oude ambachten. Er staat een wafelbakker en er worden oudewetse haardkoeken gebakken. Een imker kan u meer uitleggen over bijen en met het aanwezige stro kunnen mooie dingen gevlochten worden. Verder treft u een messenslijper, het splitsen van touwwerk, oude stationaire dieseltjes en tractoren. Ook het dorsen met vlegels is weer mogelijk; u kunt dat zelf ook eens uitproberen.

Dit jaar staan er maar liefst twee ouderwetse dorskasten op het veld om de graankorrels uit de aren te slaan. En in de molen wordt dat meteen verwerkt tot meel; er zijn gedurende de dag verschillende maaldemonstraties. Bij een van onze kramen kunt u met een handmaalmachientje zelf graan tot meel malen op de manier zoals dat tijdens de 2e Wereldoorlog gedaan werd. Met een meelzeef is het mogelijk om van volkoren tarwemeel weer mooie tarwe bloem te maken. Ook dat laten we zien en kunt u zelf uit proberen. En natuurlijk verwerken we de bloem en het meel tot overheerlijke pannenkoeken en bakken er een lekker broodje van.

Voor de echte Oudhollandse spelfanaten wordt het Oogstfestival afgesloten met het in 't Zand beroemde "kat knuppelen", waarbij met een knuppel een houten vaatje uiteen geknuppeld moet worden. Het kat knuppelen begint om 16.00 uur en hiervoor kunt u zich tot 14.30 uur inschrijven bij de molen of zich alvast opgeven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (inschrijfkosten € 6,= om de onkosten van de vaatjes te dekken). Als we voldoende inschrijvingen hebben (minimaal 15 personen), kunnen we met dit oude spel het Oogstfestival afsluiten.

Foto: Ingezonden