Screenshot 2017 05 02 at 16.02.08

Tijdens de raadsvergadering die vanavond (2 mei) zal worden gehouden wordt de onderstaande tekst uitgesproken.

Geachte voorzitter, leden van de raad,

Onder gebruikers van de Wirg is grote ongerustheid ontstaan over het voorstel van het college. Sluiten van het binnenbad de Wirg en nieuwbouw elders is voor Niedorpers geen werkbaar alternatief. Het is ook niet nodig. De raad wil de kosten van het zwemmen beperken. Dat kan en daar willen we ons steentje aan bijdragen. Dat gebeurt al vanaf de dertiger jaren van de vorige eeuw. Die geschiedenis kent u blijkbaar niet. Wij zullen het kort uit de doeken doen:

In 1929 heeft weldoener Gerrit Nobel een groot stuk grond geschonken aan de bevolking van Winkel met als voorwaardelijke bestemming: sport. Voor een gulden heeft hij de grond overgedragen. Voetbal, atletiek, zwemmen. Ook de grond waar nu de sporthal staat, de tennis en “het bosje van Nobel”hoorde bij de gift.

In 1937 werd Natuurbad de Wirg geopend, een crisisproject. Het instructiebad is in 1973 door de Stichting Natuurbad Winkel met eigen middelen gebouwd. Om de kostprijs laag te houden werd de aannemer door talloze vrijwilligers geholpen. Toen de gemeente het personeel van de stichting nodig had om het buitenbad “De Rijd” te runnen is het bad overgedragen aan de gemeente. Een verbouwing en renovatie volgde. De gemeente had nu voor een prikkie “de natte gym” voor elkaar. De overdracht is destijds door de voorzitter Piet Blaauwboer onder voorwaarden geregeld: De gemeente heeft beloofd om het bad als een “goed huisvader” te beheren, helaas is het nu een ondergeschoven kindje. Een bad gaat gemiddeld 75 jaar mee, die tijd is nog lang niet om. Nu al ligt er een dekzeil op het dak en werkt de warmtewisselaar niet. Achterstallig onderhoud. Energieverspilling € 18.000,- per jaar. Hoezo duurzame gemeente?

Als de Wirg sluit en Wieringerwerf of Anna Paulowna wordt het alternatief dan verliest Hollands Kroon 50-75% van de huidige bezoekers. Meerdere steekproeven bevestigen dit. Tijd, reiskosten, gebrek aan mobiliteit en gebrek aan sociaal draagvlak worden als reden genoemd om af te haken. Niedorp verliest haar aantrekkelijkheid als leefbare woonkern.

Zwemmen is een van de weinige activiteiten die zowel voor jong als oud geschikt zijn. Veiligheid voor kinderen en (medisch) bewegen voor ouderen. Ruim 60.000 bezoekers per jaar trekt het zwembad, een zeer hoge score. 500 ! kinderen volgen elke week een zwemles door het uit 12 medewerkers bestaande enthousiaste team dat ook de vele doelgroep lessen en het recreatief zwemmen verzorgt.

Raad, gun het burgerinitiatief de ruimte om binnen het financiële kader tot kleinschalige oplossingen te komen. Dit geldt niet alleen voor nu, ook straks als in december besluiten genomen moeten worden. “Wat Gerrit Nobel onze inwoners geschonken heeft zal niet door een gemeentelijke shovel ongedaan gemaakt worden.

Wij zijn strijdvaardig. Aan u de wijsheid.

Op de ingezonden foto: Het trotse stichtingsbestuur De heren P. Blauwboer, W.van Essen en P. Honingh naast badmeester J. Kelder bij het pas ,met veel inzet van de inwoners , geopende instructiebad in 1973