Illustratie Airco onderzoek Knibble10470aaa

Airco’s koop je duur én met weinig keus tijdens een hittegolf

Uit onderzoek blijkt: koop een airco voordat de tropische hitte aanbreekt

Nieuwsgierigheid blijft knagen, zo ook bij Knibble. Vanuit deze nieuwsgierigheid is er een onderzoek gedaan naar het verloop van het aanbod en de verkoopprijzen van airco’s rondom hittegolven. Hebben deze hete dagen invloed op de voorraden en prijzen van airco’s? Gaan Nederlanders massaal op zoek naar verkoeling en zijn zij dan ook bereid meer te betalen voor een beperktere keuze?

Onderzoek naar de beschikbaarheid van airco’s tijdens zomerse dagen

Het begon Knibble op te vallen dat airco’s in aanloop naar hete dagen als warme broodjes over de toonbank vliegen, ook leek het zo dat de prijzen van die airco’s hoger kwamen te liggen. Reden genoeg voor een onderzoek. Het is tenslotte de missie van Knibble om de prijsontwikkelingen in de consumentenmarkt inzichtelijk te maken voor de kritische koper. Met ruim 290 aangesloten (web)winkels in de database is er genoeg informatie beschikbaar om een betrouwbaar onderzoek op te zetten en deze trend eens onder de loep te nemen.

De helft minder keuze en ruim 30% hogere prijzen

Het onderzoek is uitgevoerd met informatie over de periode van 1 januari 2017 tot 31 december 2021, het prijsverloop van airco’s en de warme dagen en hittegolven zijn tegenover elkaar weggezet. De informatie geeft weer wat de gedachten van Knibble al deed vermoeden: de beschikbaarheid van airco’s neemt in de meeste jaren af met meer dan 60% tijdens een hittegolf. Dit is meer dan de helft van het totale aanbod. Ook nemen de prijzen fors toe. Men betaalde in zowel 2018 als 2019 gemiddeld genomen ruim 30% meer voor een airco aan het einde van een hittegolf ten opzichte van de vooravond van een hittegolf.

Verklaring voor het prijsverloop en de beschikbaarheid van airco’s

Het is een opvallend, maar tegelijkertijd ook een logisch verschijnsel. Consumenten gaan zodra het warm wordt en zodra het warm is massaal op zoek naar verkoeling. (Web)shops spelen hier slim op in door geleidelijk de prijzen te verhogen.

Koop een airco voor de zomerse gekte

Warme dagen komen ieder jaar voor, een airco is voor verkoeling in huis dan geen overbodige luxe. Wacht niet tot het laatste moment, maar schaf een airco aan voordat volgende week de zomerse gekte toeslaat.Nu zijn ze nog betaalbaar en is er volop keuze uit verschillende aircomodellen.