Platenhoezen1 Custom

Popmuziek leefde in de jaren ’60, ’70 en ’80 enorm onder jongeren, gezien de vele lokale bands en optredens die er ook de regio Alkmaar waren.

Velen kunnen zich dat goed herinneren. De bronnen over dit stukje cultuurhistorie worden echter nog grotendeels versplinterd bewaard. Daarom organiseert het Regionaal Archief Alkmaar een themamiddag over de regionale muziekhistorie op vrijdagmiddag 27 mei van 14.00 tot 17.00 uur in de voormalige Ambachtsschool aan de Bergerweg 1 in Alkmaar.

Geïnteresseerden zijn die middag welkom om hun herinneringen aan de regionale muziekhistorie op te halen en te delen met anderen. Veel foto’s geven een beeld van talloze bands en concertzalen die onze regio in de tweede helft van de 20e eeuw rijk was. Een grote selectie hoezen van grammofoonplaten en singles ligt die middag tentoongesteld. Op een heuse platenspeler worden (meegebrachte) platen van bijvoorbeeld The Vips, Dallics, The Spivs en andere lokale bands afgespeeld.

Voor deze gelegenheid toont Bert Afink, oud-bandlid van Alkmaarse band The Vips, zijn verzameling. Zangeressen Ria Brieffies en Ruth Jacoth maakten ooit deel uit van deze groep die zelfs een top-3 hit in Oostenrijk heeft gehad. Oud-journalist Peter Smit, die voor zijn werk veel lokale muzikanten geïnterviewd, geeft die middag duiding aan al het getoonde - en door bezoekers meegebrachte - materiaal.

Iedereen die (tastbare) herinneringen heeft aan de lokale popmuziek uit jaren ’60, ’70 en ’80 zoals boekjes, albums, posters, platen en foto’s kunnen dit naar de inloopmiddag meenemen om aan andere belangstellenden te tonen of zelfs in het archief achter te laten.

Herinneringen aan lokale popmuziek uit jaren ’60, ’70 en ’80 bij het Regionaal Archief Alkmaar.

Vrijdag 27 mei 2016, van 14.00 tot 17.00 uur.

Foto: Kleurrijke platenhoezen van lokale makelij.

Foto: Regionaal Archief Alkmaar