Screenshot 2016 09 03 at 12.43.01

Op 4 september wordt de Afsluitdijk voor het eerst in de geschiedenis geopend voor duizenden hardlopers die meedoen aan de Afsluitdijk Open.

Tussen 01.00 en 12.00 uur is de Afsluitdijk afgesloten voor verkeer en lopen de deelnemers vanuit Den Oever de zonsopkomst in Friesland tegemoet. Een Hele, Halve of Kwart Afsluitdijk kan eenmalig worden toegevoegd aan de bucketlist van hardlopend Nederland. De Afsluitdijk Open is onderdeel van project Icoon Afsluitdijk van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde, die in samenwerking met Rijk en regio de komende jaren de iconische waarde van de Afsluitdijk gaat versterken.

Friese wereldkampioenen schaatsen voor de hardlopers uit

In de vroege ochtend van 4 september opent voormalig schaatser en viervoudig wereldkampioen Rintje Ritsma de Afsluitdijk voor duizenden hardlopers die meedoen aan de Afsluitdijk Open. Samen met tweevoudig Europees- en wereldkampioen schaatsen Falko Zandstra start hij om 04.00 uur, met de eerste groep lopers van de Hele Afsluitdijk (32.8km). Vervolgens rijden de oud schaatsers op inline skates voor de hardlopers uit en rollen de ‘rode loper’ richting Friesland uit over de Afsluitdijk. Met een officieus ‘baanrecord’ op de Afsluitdijk rijden Ritsma en Zandstra hun thuisprovincie Friesland binnen.

Foto: Ingezonden