SAM 1853 Custom

Dit weekeinde werd het NK beachhandbal in Biddinghuizen gehouden.

Voor de D’s werd het gehele toernooi op zaterdag gehouden, op het zonovergoten Flevostrand. D1 wist na de 2e plaats afgelopen jaar, de titel Nederlands kampioen te behalen. De C’s hebben de afgelopen 3 jaar de titel weten te behalen, en begonnen nu als nummer 2 in de ranking, na Voorwaarts. De speelsters van de C’s, Ilse Pol, Jasmijn Konrad, Pien Ruiter, Charel Poland, Floor Klaver, Bo Wagenaar, Rox Pronk, Kes van Leeuwen, Gwyneth Root, waren er helemaal klaar voor om hun titel weer te prolongeren. De eerste wedstrijd, tegen het fysiek sterke Borhave, werd direct kennis gemaakt met de doelstelling van de concurrenten: Als we Niedorp maar verslaan. De spanning speelde ook een rol, er werden teveel kansen gemist, maar Borhave was sterker en won de 1e set met 14-19. Aanvankelijk wisten de meiden van Niedorp de 2e set naar zich toe te trekken, maar ineens lukten, net als in de 1e set, de pirouettes niet en Borhave scoorde door en won met 12-22. Dan is het in een beachhandbaltoernooi vanaf dat moment is elke volgende wedstrijd een finale. De 2e wedstrijd tegen DSS uit Heemskerk. Niedorp was weer in haar normale doen en scoorde makkelijk, de verdediging stond goed, 15-9 voor Niedorp. De 2e set begon ook goed, maar DSS bleef in punten dichtbij. Door een heel aantal, door neutrale toeschouwers bevestigde, arbitrale acties, mocht DSS langszij komen en won de 2e set met 12-13: shoot outs! Door nadrukkelijk nog een aantal arbitrale twijfelgevallen won DSS ook de shoot outs, een plaats op het podium werd hierdoor niet meer mogelijk. Zondag begonnen de C’s tegen Achilles (Apeldoorn).In de aanval liep het niet lekker, maar daarin tegen stond de verdediging als een blok. Niedorp won beide sets 14-6 en 14-8. Maar de stemming na Zaterdag was nog duidelijk te merken. In de 1e kruisfinale was de medefinalist uit 2013 de opponent, Combinatie’64. Niedorp had niets meer te verliezen, dus konden gewoon laten zien wat ze in hun mars hebben; pirouettes, meerdere speelstijlen, om het maar leuk voor het publiek te maken. Beide sets werden gewonnen, met 14-7 en 14-9, dus mochten de meiden om de 5e / 6e plaats het strand op. Tegen Schalkhaar was het weer een eenvoudige wedstrijd 11-5 en 18-11. HV Niedorp C 5e van Nederland, maar dat gaf geen voldaan gevoel. Niedorp B, Linda Metzelaar, Quinty Wagenaar, Merlin van Es, Melissa Koree, Kaylee Root, Laura Spaansen, Manouk Plat, Jasmijn Konrad, Sabine van Leeuwen en Lotte van de Stoop, mochten de 1e wedstrijd in de poulefase aantreden tegen Combinatie’64. De eerste set werd goed gewonnen met 14-11. De 2e set was bloedstollend, beide kanten misten kansen, en beide verdedigingen stonden gewoon goed, 13-13. De Golden Goal werd goed gemaakt door Combinatie. Hierdoor moeten shoot outs een winnaar brengen. Hierin was Combinatie niet bestand tegen de pirouettes van Niedorp, dus 2-1 gewonnen.

SAM 1856 Custom

De 2e wedstrijd tegen Borhave. De eerste set ging kansloos verloren met 11-19. De 2e set had Niedorp een goed antwoord op het Borhave gevaar. Het was spannend en Niedorp was met 13-12 net even sterker. Dus shoot outs moesten een winnaar brengen, helaas was Borhave net even degelijker in het afronden en won deze nipt. Zondag startten de B’s tegen HVE 2000. De eerste set begon wat nerveus van beide zijden, ook omdat de vele pirouettes niet beloond werden, moesten de meiden zoeken hoe ze het verschil konden maken. De 1e set werd wel gewonnen met 9-7. De 2e set had Niedorp haar draai gevonden en maakten een duidelijk verschil: 16-7. De kruisfinales om plaats 1 tot en met 4 was bereikt. Met een verschil van 1 doelpunt werd Niedorp B 2e in de poule. In de kruisfinale stond de favoriet Voorwaarts op het veld. Niedorp begon aarzelend, kwam met 0-6 achter. Maar door de goede verdediging van Lotte, Quinty, Merlin, Laura en Manouk en goed keeperswerk van Linda kwam Voorwaarts er niet meer doorheen. De aanval met Melissa, Kaylee, Jasmijn en Sabine pikte het scoren weer op en de bogen de stand om in een 12-10 winst!

SAM 1852 Custom

De 2e set was het andersom, Niedorp kwam met 6-0 voor, maar Voorwaarts zette er een tandje bij. Niedorp toch niet echt in de problemen, 12-10, 2-0 gewonnen en de finale was bereikt. De finale tegen OHC uit Oosterhout op het centre court. De tribunes zaten weer helemaal vol. De meiden mochten weer oplopen en de teams werden gepresenteerd. De eerste set was uitermate spannend, beide teams waren volledig aan elkaar gewaagd, ondanks dat die torenhoog favoriet waren. Na 4 minuten nog maar 1-2 voor OHC, beide verdedigingen zaten potdicht. Pas in de laatste minuut kon OHC het verschil maken en won met 9-13. De 2e set was weer hetzelfde, maar Linda had nieuwe krachten gevonden en keerde bijna alle schoten op doel. De aanval van Niedorp scoorde wel en Niedorp won met 13-4. De finale om het Nederlands Kampioenschap moest met shoot outs beslist worden. Doordat een scheidsrechter een pirouette verkeerd inschatte, en daar slechts 1 punt voor gaf, werd Niedorp B 2e van Nederland. De meiden hebben, zeker door hoe ze de finale hebben gespeeld, een enorme grote prestatie neergezet.

Foto's: Ingezonden