handbal2305

Afgelopen zaterdag, 23 mei, deed HV Niedorp weer met 3 teams mee aan het Beach handbaltoernooi van Achilles in Apeldoorn.

Ditmaal met onze jongste D2, om ook kennis te maken met toernooien. Daarnaast de D1 en C1 om NK kwalificatie punten proberen te scoren.

De D2 heeft net een paar weken getraind en mocht nu al in een officieel toernooi meedoen. De meiden waren ingedeeld met Grol D1, CVO D2 en Achilles D1. Helaas gingen alle sets verloren, en ook de wedstrijd om de 7/8e plaats konden de meiden ook niet winnen. De tegenstanders waren ook allemaal 1,2 of zelfs 3 jaar ouder. Wat ze wel gewonnen hadden was een fantastische ervaring en het was mooi om te zien hoeveel inzet de meiden toonden en het begin van een systeem al op het zand toonden!

De D1 begon tegen Achilles D2. Het was wel even wennen en Achilles bleef goed bij met de score, maar met goed keeperswerk en een steeds blijvend scoren, werd er met 2-0 gewonnen. Vervolgens tegen Dalfsen, die ook echt gelijkwaardig handbalden. Toch konden we weer met 2-0 winnen door de aanval in een positie te zetten om pirouettes te maken. De 3e wedstrijd was tegen het zeer goed getrainde en met veel beleving spelende Voorwaarts. Dit was van het begin tot het einde een minimaal verschil. In de eerste set keken de meiden, met nog 3 minuten te spelen tegen een achterstand van 4 goals aan, maar zowel de eerste set als de 2e set werd met maar 1 punt verschil gewonnen. Ter informatie, als een wedstrijd 2x10 minuten duurt en de stand wordt 12-11 en 11-10, dan begrijpt u dat het écht spannend was? De 4 wedstrijd tegen CVO D1 moest gewonnen worden om groepswinnaar te worden en zou recht geven op een finale plaats. De meiden begonnen beide sets wat zenuwachtig, maar konden uiteindelijk beide sets met ruim verschil winnen.

In de finale tegen de gastvrouwen van Achilles. De eerste set ging gelijk op, zo gelijk dat het 8-8 werd en moest er om de ‘golden goals’ gespeeld worden. Wat in een wedstrijd bijna niet voorkomt, beide teams misten zo’n 5 minuten alle kansen. Gelukkig trok HV Niedorp toch aan het langste eind, en pakte de eerste set. De 2e set het zelfde beeld, zéér aan elkaar gewaagd. Maar toen Achilles een paar keer miste en HV Niedorp er een paar keer een pirouette en goals van de spelende keeper tegenover zetten, was de moraal bij de tegenstander gebroken: 2-0. De beker was binnen.

HV Niedorp C1, de huidige en drievoudig Nederlands kampioen beachhandbal had een zware poule. De eerste wedstrijd tegen Dalfsen was niet makkelijk, maar werd wel met 2-0 gewonnen. CVO C1 was de volgende tegenstander. Duidelijk was dat deze meiden ook nadrukkelijk met het beachhandbal spelletje bezig zijn. Ze speelden meerdere systemen afwisselend en waren zeer scherp. HV Niedorp bleef het eigen spel spelen, liet zich niet van de wijs brengen: 2-0. Daarna de nr. 2 van het NK beachhandbal 2014: Voorwaarts C1. HV Niedorp en Voorwaarts zijn eigenlijk bijna net zo sterk, dan gaat het erom hóe de wedstrijd gepeeld wordt. De 1e set ging gelijk op, waarop HV Niedorp een variant toepaste door de spelende keeper in het midden te laten spelen. Hier had Voorwaarts moeite mee en de eerste set werd gewonnen. De 2e set ging eerst weer gelijk op, maar Voorwaarts móest de 2e set winnen om nog kans te maken om via shoot-outs de wedstrijd te kunnen winnen. Ze pasten hun tactiek aan, maar daardoor kreeg HV Niedorp meer ruimte als Voorwaarts lief was, en wonnen we de 2e set nog vrij ruim: 2-0 en een finale plaats.

De finale tegen Huissen zou in principe niet heel moeilijk moeten zijn, maar de meiden speelden wat meer tegen zichzelf als tegen Huissen. In beide sets konden we maar net bijblijven in de beginfase, maar ook in beide sets bleven we scoren en wisten verdedigend voldoende weerstand te bieden, ook weer 2-0. Ook deze beker was binnen.

Voor wie nu nog nieuwsgieriger is geworden wat beachhandbal nu precies is? Het enige toernooi in de buurt is Zondag 24 mei 2015 in Bergen aanvang 11.00u (op het strand, in Bergen aan Zee (http://berdos.nl/pinkstertoernooi ). Ook HV Niedorp is hier weer met de D’s, C’s, B’s en A’s aanwezig! Kom ook eens kijken?