Sam van der Hilst debuut Team NLaaabbb

Sam van der Hilst debuteerde op World Cup Turnen in Osijek Kroatië.

Tussen 7 en 13 juni 2022 nam Sam deel aan een Worldcup in Osijek in Kroatië. Ze maakte op dit Internationaal podium haar debuut. Namens team NL mocht ze daar haar wedstrijdoefening turnen aan de brug en op de vloer.

Wie is Sam?

Sam is 16 jaar en woont in Nieuwe Niedorp. Ze heeft een zus van 21 jaar en een broer van 18 jaar. Haar ouders ondersteunen Sam bij haar turndroom: een elite turnster zijn, deel uitmaken van Team NL en uitkomen op Internationale wedstrijden voor Nederland. Wie weet ooit een Olympische Spelen?

Sam is met turnen begonnen bij Sparta in Nieuwe Niedorp. Op 4-jarige leeftijd bij de recreatie maar al snel doorgestroomd naar het wedstrijd turnen. Helaas werd het selectie turnen bij Sparta beëindigd en heeft Sam de overstap gemaakt naar Turnlust Middenmeer. Bij de regiotrainingen georganiseerd door TopTurnen West in Opmeer viel zij op en is zij op 10– jarige leeftijd met turnen doorgegaan bij TopTurnen West, waar zij nu ongeveer 27 uur per week traint. In 2021 heeft zij zich weten te plaatsen voor de Junioren Oranje selectie via de ‘harde eisen’ van de criteria van de Nationale Instroomtest van de KNGU. In 2022 is Sam doorgestroomd naar de Senioren Oranje selectie.

Sam is een ‘cool’ meisje, ze werkt hard, doet haar ding en je kunt altijd op haar rekenen. Ze is een evenwichtige, stabiele turnster. Sam is een ‘bijter’. Ze blijft net zolang doorgaan, totdat het lukt, ze geeft niet op. Ze heeft wel realiteitsbesef, als ze denkt dat iets ‘geen nut’ meer heeft, geeft ze dit ook aan. Sam houdt van turnen, van nieuwe elementen leren, vliegen door de lucht. Uitdagingen aangaan, nieuwe elementen uitproberen, Sam is daar altijd direct voor te vinden.

Sam is leerling op de HAVO van de Topsportschool Werenfridus in Hoorn en kan haar schoolprogramma heel goed zelfstandig afstemmen met haar trainingen.

Hoe presteert Sam?

Iedere dag een beetje beter worden, dat geeft een goed gevoel, dat geeft succes. Voorbereid zijn voor de training, serieus in de werkhouding, hulpvaardig, leergierig: dat is Sam. Hoge verwachtingen heeft Sam niet. Ze kan heel goed reële doelen stellen, waar ze dan ook vol voor gaat en zorgt dat ze de doelen haalt. Uitdagingen gaat ze niet uit de weg. Stap voor stap beter worden en vooral genieten van het proces: je ontwikkelen tot een goede seniorturnster en meedoen aan team NL.

Sam samen met trainster Monique

Sam’s ontwikkeling t.a.v. wedstrijden

Sam is gestart in pupil 1 in Nationaal 2. In pupil 2 maakte ze de overstap naar Nationaal 1. Ook in de categorie jeugd turnde zij in dit niveau, en deed op het NK mee bij de toestelfinale van sprong. Sam wist zich als 13-jarige te kwalificeren voor de NK meerkamp.

Naast het nationale circuit heeft Sam ook veel deelgenomen aan wedstrijden in het buitenland. Voor Sam was dit fijn, omdat ze daar keuze oefenstof kon turnen en daar ook de nodige successen behaald heeft. Sam was nooit opgenomen in een Oranje programma. Dat was best ‘zwaar’ voor haar. Ze is altijd blijven ‘vechten’ en werd vorig jaar geselecteerd voor de Jong Oranje Selectie en maakt nu deel uit van de Oranje Selectie.

In de leeftijd junior heeft Sam in 2021 in Rotterdam een tweetal nationale wedstrijden mogen turnen met een volwaardig programma. In november 2021 nam zij deel aan twee Internationale toernooien, waarvan het toernooi Topgym Charleroi namens team NL. De eerste wedstrijd in Topgym Charleroi in een team NL turnpakje was een bijzondere belevenis en een succesje tijdens de route naar elite turnster! Samen met andere turnsters als team NL meedoen aan een wedstrijd, is waar Sam voor traint.

Foto 1: Sam van der Hilst (rechts) met Esmee Beekhuis (midden) en Celine Kusters (links)

Foto 2: Sam samen met trainster Monique Zwarthoed