IMG 2954 640x480tekra278 BorderMaker

‘Met de 7 gewoonten van ‘The Leader in Me’ ontwikkelen leerlingen vaardigheden voor het leven!’

Op donderdag 15 juni organiseren de leerlingen van basisschool De Marinx in ’t Veld de eerste leiderschapsdag. Op deze dag presenteren de leerlingen op welke wijze zij werken met de 7 vaardigheden van ‘The Leader in Me’. Ze vertellen erover, geven rondleidingen en laten het zien in de praktijk. Deze leiderschapsdag start om 13 uur.

Om leerlingen voor te bereiden op hun toekomst is het belangrijk dat zij 21-eeuwse vaardigheden ontwikkelen. (life skills) Deze levensvaardigheden helpen leerlingen hun eigen regie te nemen op hun persoonlijke levensweg (zelf-leiderschap). Onze school gaat hierbij werken volgens ‘The Leader in Me’.

Speciaal voor het basisonderwijsonderwijs is door de Amerikaan Covey ‘The Leader in Me’ ontwikkeld. De werkwijze spreekt kinderen aan op hun talenten en betrokkenheid. Deze aanpak leert kinderen om medeverantwoordelijk te zijn voor hun leerproces, zelfsturend te zijn en goed en effectief samen te werken. Bovendien zorgt dit proces ervoor dat kinderen meer plezier hebben in het leren. De Marinx is een van de drie Sarkonscholen die zich ontwikkelen als leiderschapsschool. De Marinx trekt hierin samen op met Sarkonscholen RKBS St. Aloysius in Schagen en RKBS H. Henricus in Hippolytushoef.

De zeven gewoonten

Uitgangspunt van The leader in Me, is dat je de invloed op je leven wel kunt vergroten door (zelf)leiderschap, ook al is de wereld niet maakbaar. Het gaat erom leerlingen die gewoonten mee te geven die hen helpen zichzelf te ontwikkelen.

Deze zijn de zeven gewoonten van Stephen Covey:

1. Ik ben proactief. ( ik kan kiezen en neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn keuzes)

2. Ik begin met het eind in gedachten. (ik heb een doel voor ogen)

3. Ik doe belangrijke dingen eerst. (eerste werken dan spelen)

4. Ik denk win-win. (niet alleen ik, niet alleen jij, maar beter voor ons allebei)

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. ( ik luister niet alleen maar ook vooral met mijn ogen en mijn hart om jou te begrijpen)

6. Creëer synergie. (samen kunnen we meer dan alleen)

7. Houd de zaag scherp. (ik zorg goed voor mijn lichaam, geest en ziel)

Zelf-leiderschap

De 7 gewoonten van The Leader in Me, oorspronkelijk bedoeld voor volwassenen, zijn zeer effectief toepasbaar voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en/of zijn relaties met anderen wil versterken. De theorie achter de 7 gewoonten is zo simpel en krachtig dat het zich makkelijk laat vertalen naar ‘zelf-leiderschap’.

De 7 gewoonten helpen de leerlingen:

Om – op basis van keuzemogelijkheden en argumentatie – zelf verantwoordelijkheid en beslissingen te nemen

om tijd zinvol te besteden 

om bewust te worden van eigen zijn en kunnen; elkaar te begrijpen en relaties op te bouwen en te onderhouden

om de kracht van samenwerken te ontdekken en te gebruiken 

plezier te hebben in leren

Kortom: Leiderschap is vanuit een positief zelfbeeld ruimte en tijd krijgen om verantwoorde keuzes te maken, voor jezelf, de ander en je als totaal mens te ontwikkelen.

Als u geïnteresseerd bent vertellen de leerlingen u er graag meer over!

Meer info is te vinden op onze website