Foto canvassen 640x480

Dat het college van Hollands Kroon overweegt om de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het visproject Wieringermeer af te wijzen is het

directe gevolg van het coalitieakkoord en een door CDA en VVD, met instemming van LADA en Senioren aangenomen motie, die er een stokje voor moet steken dat er in deze gemeente ‘natuur’ buiten de EHS (Ecologische hoofdstructuur) wordt aangelegd. De PvdA was en is van mening dat dit veel te ver gaat; je moet projecten beoordelen op nut, doel, omgeving, omstandigheden, e.d. Wij vragen ons in ernst af hoe dat moet met bijvoorbeeld de aanleg van ‘groen’ bij toekomstige bouwplannen. Een park of groenstrook zou zomaar onmogelijk gemaakt kunnen worden wanneer het beschouwd wordt als natuur. Het plan voor de aanleg van het vissenproject verenigt drie doelstellingen: vergroting van de ruimte voor water ter voorkoming van wateroverlast, verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van het paai- en overlevingsgebied van vissen die migreren van zoet naar zout milieu. Het gaat om ons toekomstperspectief en algemeen belang, niet alleen voor Hollands Kroon. Het wordt tijd dat men gaat inzien hoe belangrijk de schakel natuur is – in de hele doorlopende keten en grensoverschrijdend. Ook voor de economie. Het plan is niet strijdig met het open en groene karakter van het gebied. De bestemming blijft agrarisch. Het past in de structuurvisie en de gemaakte afspraken van de voormalige gemeente Wieringermeer.

De PvdA roept het college op zich niet te verschuilen en weg te lopen voor haar verantwoordelijkheid voor een waterbestendige toekomst. Bovendien geeft de gemeente er blijk van geen betrouwbare samenwerkingspartner te zijn voor medeoverheden. De grond is namelijk in januari 2014 door HHNK aangekocht, het coalitieakkoord en de motie van CDA en VVD volgden een paar maanden later. De PvdA is van mening dat met het project ingestemd moet worden. Het hoofddoel is niet het ontwikkelen van natuur. Het betreft hier een goed onderbouwd en degelijk vormgegeven plan voor een met groen gestoffeerd waterbergingsproject met natuurlijke waterzuivering door planten en gunstig voor vissen.

Namens fractie PvdA,

Sylvia Buczynski