Geachte leden van het college,
Na publicaties van Nu.nl, Investico en de Groene Amsterdammer over het gebruik van staalslakken heeft dat geleid tot een groot artikel in de Schager Courant van 29 april jl. Ook NH nieuws heeft aandacht aan dit onderwerp besteed. Kennelijk hebben beide media de gemeente daarover bevraagd want nog voor de publicaties geplaatst waren hebt u al een antwoord openbaar gemaakt waarin het gebruik van staalslakken ontkend wordt. Gebruik van staalslakken is omstreden gezien de vele milieuproblemen die daardoor zijn ontstaan door het uitspoelen van de zware, giftige metalen die in het product zitten waarbij risico's voor de gezondheid niet zijn uit te sluiten.
In uw antwoord aan NHD en NH nieuws schrijft u:
Ook in Hollands Kroon zijn waarschijnlijk op enkele plekken staalslakken gebruikt. Er is echter geen lijst bijgehouden waar dat precies is. Soms komen we staalslakken tegen bij werkzaamheden. In zulke gevallen verwijderen wij ze direct.
….Sinds de start van de gemeente Hollands Kroon in 2012 gebruiken wij geen staalslakken meer. In recente berichten wordt gesuggereerd dat wij deze nog steeds toepassen. Dat klopt niet. De materialen die wij nu gebruiken, zoals Duomix als fundatie onder grastegels in bermen, zijn gecertificeerd. Dat betekent dat ze officieel goedgekeurd zijn.
Op de specifieke vraag van het NHD wat de gemeente Hollands Kroon gaat doen met deze informatie? Luidde het antwoord:
De bewering dat staalslakken in Hollands Kroon zijn gebruikt als bermverharding is niet juist. We gebruiken Duo mix (gecertificeerde bouwstof) als stellaag onder de grasbetontegels die als bermverharding worden aangelegd.
In de beantwoording van vragen van NH nieuws komen we tegen:
Sinds de start van de gemeente Hollands Kroon in 2012 gebruiken wij geen staalslakken meer. De materialen die wij nu gebruiken, zoals Duomix als fundatie onder grastegels in bermen, zijn gecertificeerd. Dat betekent dat ze officieel goedgekeurd zijn als veilige bouwstoffen
Duomix is echter ook een product waarin staalslak is verwerkt. Dit is eenvoudig te achterhalen door duomix als zoekterm te gebruiken. Op de website van Pelt & Hooykaas, het bedrijf dat voor TATA Steel staalslak in de markt brengt, staat duidelijk aangegeven dat Duomix een staalslak product is:
Wat is Duomix?
Duomix is een mengsel van ca. 85 % gebroken LD-staalslak en ca. 15 % gegranuleerd hoogovenslak. Voor Duomix als funderingslaag zijn er twee gradaties te verkrijgen: Duomix 0-8 mm en Duomix 0-22 mm. Deze mengsels worden geproduceerd door Pelt & Hooykaas IJmuiden B.V. Duomix is zowel geschikt voor een funderingslaag met een gesloten toplaag, alsmede voor de funderingslaag bij een halfverharding van wandel- en fietspaden, parkeerterreinen en bermen.
Hieruit blijkt dus dat u wel degelijk staalslak gebruikt ondanks de pertinente ontkenning in uw antwoorden en in het artikel in de Schager Courant. Dat Duomix gecertificeerd is doet daar niets aan af. Staalslak is ook een wettig toegestaan product om te gebruiken in wegverharding, hoewel dit door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ITL) sterk afgeraden wordt.
Dit brengt ons tot de volgende vragen:
1) U geeft daarmee dus verkeerde informatie aan onze inwoners. Hoe gaat u dat rectificeren?
2) Zo niet, waarom niet?
3) Waarom is bij Hollands Kroon niet bekend dat Duomix een staalslak product is?
4) U geeft aan dat u niet weet waar staalslakken gebruikt zijn omdat er geen registratie van is bijgehouden maar wanneer er staalslakken gevonden worden tijdens werkzaamheden deze verwijderd worden. Bij het gebruik van bermverharding weet u dus wel waar staalslak gebruikt is.Gaat u deze ook verwijderen?
5) Zo nee, waarom niet?
6) Nu bekend is dat Duomix een staalslak product is, stopt u nu met het te gebruiken?
7) Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groet,
Henk van Gameren