cdahk

CDA HK niet eens met voorgestelde wijzigingen in de gemeentelijke regels

Komende donderdag (16 december) stelt het college de raad voor de Verordening fysieke leefomgeving vast te stellen. In deze verordening brengt de gemeente de bestaande regels ten aanzien van de fysieke leefomgeving bij elkaar als voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet. In het voorstel is ook een aantal inhoudelijke wijzigingen opgenomen. Wij zijn het niet met alle wijzigingen eens.

Voorstel schrappen kapvergunning gemeentelijke bomen

Eerder is al besloten de vergunningsplicht voor bomen van inwoners te laten vervallen. Die bomen staan op particulier terrein en we mogen blij zijn dat onze inwoners op eigen terrein bomen planten. Het om moverende redenen verwijderen van die bomen moet niet afhankelijk zijn van een vergunning. In de praktijk blijkt dat onze inwoners het eigen groen koesteren. Voor de gemeentelijke bomen geldt dat deze deel uitmaken van de openbare ruimte en in die zin publiek bezit zijn. Om die bomen te kappen is een zorgvuldige afweging gewenst, die getoetst kan worden door onze inwoners en eventueel zelfs door de rechter. Dat kan en mag je van de overheid verwachten. Wij gaan dan ook voorstellen de vergunningplicht voor de gemeentelijke bomen te handhaven.

Voorstel voor regels voor reclame in de openbare ruimte

Het verheugt onze fractie dat het college eindelijk het voorstel doet regels op te nemen met betrekking tot reclame in de openbare ruimte. Hiervoor is door onze fractie meerdere keren aandacht gevraagd vanwege de verrommeling en ontsiering van de openbare ruimte. Het voorstel van het college voor wat betreft sandwich borden en zogenaamde driehoekborden (de zogenaamde tijdelijke reclame), meestal aan lantaarnpalen, gaat onze fractie niet ver genoeg. Wij stellen een algeheel verbod voor dit soort reclame voor.

Voorstel de zogenaamde distelbepaling deels te schrappen

Deels vanwege het gevaar voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier, maar ook om overlast/hinder voor naburige (agrarische) percelen te voorkomen kennen we de regeling om verspreiding van dit soort planten te voorkomen. Het college stelt voor het verbod te beperken, omdat voor een aantal soorten de afgelopen jaren door de gemeente geen meldingen zijn ontvangen. Dit miskent echter de preventieve werking die van de huidige regeling uitgaat. Vandaar dat wij gaan voorstellen de huidige regeling te handhaven.

Voorstel verruimen openingstijden winkels op zondag

In de huidige verordening geldt een vrijstelling van 10.00 tot 18.00 uur. Voorgesteld wordt dit te verruimen van 08.00 tot 20.00 uur. Het CDA hecht aan de zondag als rustdag van bezinning en ontmoeting. Dat de huidige maatschappij vraagt om openstelling van winkels op zondag respecteren wij, maar hierin moet wat ons betreft sprake zijn van evenwicht. Dat evenwicht hebben we gevonden in de bestaande regeling. Het nu voorliggende voorstel doet afbreuk aan dit gevonden evenwicht. Wij gaan a.s. donderdag voorstellen de huidige regeling te handhaven.

De fractie van CDA Hollands Kroon

Sjaak Vriend