foto1 640x480

Het bouwen buiten bestaand bebouwd gebied (BBG) zou de gemeente niet op voorhand mogen weerhouden voor een brede school op de locaties Sportvelden (Slootdorp) en Irisstraat (Hippolytushoef) te kiezen.

Deze conclusie kan worden getrokken uit het bezoek van enkele leden van de Provinciale Staten aan de gemeente Hollands Kroon. D66-Statenleden Hein Struben, Wim Cool, Ilse Zaal en Andries Tijssens hebben afgelopen zaterdag gehoor gegeven aan de uitnodiging van hun lokale partijgenoten om geïnformeerd te worden over de plannen voor de bouw van een brede school in de dorpskernen Slootdorp en Hippolytushoef. De door het vorige college voorgestelde voorkeurslocaties blijken weinig draagvlak te hebben onder ouders en andere betrokken bewoners en daarom volgt D66 Hollands Kroon dit proces al vanaf het begin op de voet. D66 staat niet alleen voor uitstekend en toegankelijk onderwijs, maar is tevens van mening dat scholen in de kernen van Hollands Kroon het hart van de gemeenschap vormen. Naast de juiste onderwijskundige overwegingen is daarom ook een breed draagvlak voor de gekozen locaties van groot belang.

foto2

Uit de beantwoording van de vragen van D66 tijdens het interpellatiedebat met toenmalig wethouder Van Dijk en de daarop gestelde schriftelijke vragen, leek de noodzaak tot het bouwen binnen BBG in beide dorpen het aantal locatiekeuzes te beperken. Hoewel het eerder door de PvdA-wethouder aangevoerde bezwaar van bouwen buiten BBG in Slootdorp inmiddels genuanceerd lijkt door de gedeputeerde Ruimtelijke Ordening van zijn eigen partij, speelt ook voor de locatie Irisstraat in Hippolytushoef het bouwen buiten BBG mogelijk een rol. De huidige kavel van de voormalige obs De Marske lijkt voldoende ruimte te kunnen bieden voor bebouwing, maar de mogelijkheid van extra buitenruimte zou deze locatie aanmerkelijk interessanter maken als alternatief voor de locatie Belterlaan. Door de Statenleden langs de diverse locaties te leiden en uitvoerig te informeren, heeft D66 Hollands Kroon hen een duidelijk beeld van de situatie meegegeven voor het geval de gemeente aan Gedeputeerde Staten een verzoek tot bouwen buiten BBG voorlegt en laatstgenoemde de Provinciale Staten om advies vraagt. Tijdens het bezoek aan de verschillende locaties was duidelijk dat de Statenleden erg gecharmeerd waren van de locaties Sportvelden in Slootdorp en de Irisstraat in Hippolytushoef voor de te bouwen brede scholen. “We willen het landschap zoveel mogelijk tegen verdere verstedelijking beschermen, maar ook een integrale en kwalitatieve afweging maken voor het goed functioneren van de kleine kernen. Wanneer aangetoond kan worden dat door de teruglopende behoefte aan sport, er ruimte ontstaat op het huidige sportcomplex in Slootdorp, dit de beste plek is voor het onderwijs en er een goed inpassingsplan gemaakt wordt, kan ik niet inzien waarom dit niet zou kunnen”, zegt Hein Struben. “Het is aan de gemeente om bij de Provincie nut en noodzaak tot bouwen buiten BBG op deze locaties duidelijk te verwoorden.”

Voor D66 Hollands Kroon staat het belang van een weloverwogen locatiekeuze voor beide dorpen voorop. Alleen als de verschillende locaties op dezelfde punten met elkaar worden vergeleken, kan er tot de juiste keuze worden gekomen. Punten als de onderwijskundige ontwerpeisen en (milieu)veiligheidsnormen, de bereikbaarheid en verkeersveiligheid, de nabijheid van (sport)faciliteiten, maar ook de ligging in het dorp en de consequenties voor de omliggende belanghebbenden, moeten voor elk van de verschillende opties in kaart worden gebracht. Fractievoorzitter Niels Busker daarover: “D66 volgt vanaf het begin de ontwikkelingen in dit dossier kritisch en heeft de wethouder in een vroeg stadium erop gewezen alle opties mee te nemen. De communicatie vanuit de gemeente naar de belanghebbenden is erg laat op gang gekomen en pas tegen verkiezingstijd leken ook andere partijen zich bewust te worden van de onvrede die in beide dorpen was ontstaan. Ook nu de verkiezingen voorbij zijn, blijft D66 zich hard maken voor een juiste keuze van de schoollocaties. Het onderzoeken van de mogelijkheden tot bouwen binnen of buiten BBG is daar onlosmakelijk mee verbonden. Onze kinderen en kleinkinderen verdienen het beste onderwijs op een veilige, toekomstbestendige school die nog ruim veertig jaar mee moet kunnen.”

Fractie D66 gemeente Hollands Kroon

 

Foto's: Ingezonden