ladalogo

LADA wil dat Hollands Kroon zich aansluit bij de Statiegeld-alliantie om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer om het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes mogelijk te maken met als doel een forse afname van zwerfafval te bereiken.

Daartoe wordt donderdag in de raadsvergadering een motie ingediend.

Steeds meer Nederlandse gemeenten sluiten zich aan bij de Statiegeld-alliantie van Recycling Netwerk Benelux, een organisatie van lokale overheden en milieu-organisaties die pleiten voor statiegeld op blikjes en flesjes. Het initiatief is in het leven geroepen om het heffen van statiegeld uit te breiden naar kleine plastic flessen en blikjes. Met het heffen van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes neemt de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 90 procent af, becijferde onderzoeksbureau CE Delft eerder. De Statiegeld-alliantie startte in november met 21 leden. In een paar maanden is het aantal aangesloten organisaties en gemeenten in Nederland en België opgelopen tot 101. Daar zitten 29 Nederlandse gemeenten bij, waaronder Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In maart wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.

Jaarlijks komen in Nederland 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht. In Nederland wordt al jaren gesproken over statiegeld op kleine flesjes en blikjes. 'Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren', zegt Floris van Hest van Stichting De Noordzee. 'Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen.'