pol

Voorbereiding op het nieuwe schooljaar; kijk uit voor oplichting!

De zomervakantie is in volle gang, maar dit weerhoudt oplichters er niet van hun slag te slaan voor het nieuwe schooljaar. Er worden in deze periode volop schoolproducten te koop aangeboden, echter wordt een deel van deze goederen niet geleverd na betaling.

Oplichting met schoolproducten

Bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (hierna; LMIO) zijn inmiddels tientallen meldingen binnen gekomen waaruit blijkt dat oplichting plaatsvindt met schoolspullen. Denk hierbij aan de grote Bosatlas, grafische rekenmachines of studiegerichte boeken. Deze producten worden voornamelijk door de oplichters aangeboden via online handelspartijen en sociale media.

Maar ook gaan de charlatans zelf actief op zoek naar kopers die via het internet vragen naar specifieke schoolspullen. De koper wordt benaderd door de oplichter die aangeeft te beschikken over het gevraagde product. Het enige dat de vrager moet doen, is het geld overmaken aan de zogenaamde aanbieder die er op zijn beurt dan voor zal zorgen dat het gevraagde goed snel op de deurmat valt.

Maar je raadt het vast al, de betaling wordt keurig verricht maar de deurmat blijft ‘leeg’.

Meer informatie