076 6 34 MWLF 20150213 15 02 13.Mrinco.Girma.Get.SimiÙn Mountains.Debark BorderMaker

Fotolezing van Marinco Lefevere over zijn vogelreis naar Ethiopië.

In februari 2015 heeft Marinco een rondreis gemaakt door Ethiopië samen met 2 vrienden. Er is vier weken met een terreinwagen door het land getrokken onder begeleiding van lokale chauffeur en gids Girma, die alle plekken goed wist te vinden en de vele talen spreekt. Ethiopië ligt in het oosten van Afrika net boven de evenaar. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. Om natuur en dieren te zien en zeker vogels is Ethiopië een prachtig land met veel verschillende gebieden.

318 23 27 MWLF 20150302 135A6392 BorderMaker

Het hoge noorden, het warme en droge zuiden en schuin door het midden de bekende Riftvallei. Deze Riftvallei heeft een lengte van 6400 km en loopt van Mozambique geheel in het zuiden van Afrika tot aan Syrië in het midden oosten. Deze vallei is ontstaan door tektonische platen uit elkaar bewegen waardoor de aardbodem zakt. De Riftvallei varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meters. Op deze diepe plaatsen zijn vaak zeeën en meren die enorm diep zijn, de diepte ter wereld. Op het land is deze vallei een veilige trekroute voor trekvogels en het is daarom een prima land om vogels te zien. Vele vogelsoorten komen in Ethiopië voor rond de 900 soorten en dat is ongeveer 10% van alle vogelsoorten. Er zijn geen 900 soorten gezien maar wel vele nieuwe ontdekkingen gedaan.

Het hoge noorden, wel het dak van Afrika wordt genoemd, heeft prachtige gebieden met zeer bijzondere vogels, zoals de Bottenkraker. Een heel bijzondere roofvogel die je niet makkelijk te zien krijgt. In de Alpen of Pyreneen zou het kunnen maar hier in Ethiopië heeft Marinco ze zeer mooi kunnen waarnemen en voor u vast kunnen leggen. Ook in dit noorden zijn zeer oude kerken te zien, uit de 11e eeuw, geheel uitgehakt uit de rotsen. Er wordt zelfs gedacht dat de mensheid ontstaan is in Ethiopië.

155 14 8 MWLF 20150221 135A1215 BorderMaker

Kortom een bijzonder land waar vele verrassingen op ons wachten. De reis is begonnen in het hoge noorden waarna via de hoofdstad Addis Abeba naar het zuidoosten is gereisd door zeer bijzondere natuurgebieden waar we vogels en dieren zijn gezien, die alleen in Ethiopië voor komen, de zogenaamde endemische soorten.

Maar ook de mensen en de vele verschillende stammen waren indrukwekkend om te zien en om mee te communiceren, voor zover dat lukte. Het land waar de oorsprong van koffie ligt, wat in ere wordt gehouden met een prachtig koffie ritueel.

Vanuit het zuiden door de Riftvallei langs de vele meren terug naar de hoofdstad. Deze meren zijn zo indrukwekkend, dat zal niet snel overtroffen worden. Kortom een zeer indrukwekkend land waar Marinco u graag over laat zien en over vertelt.

Wanneer: 9 maart, aanvang 20.00 uur, de zaal is om 19:45 open

Waar: Fenixkerk, Dorpsstraat 179, Nieuwe Niedorp

Foto's: Marinco Lefevere