535 Dorpsstraat kerk  640x480

De tijd voor Pasen is natuurlijk een toepasselijke periode om te komen luisteren naar deze indrukwekkende passiemuziek.

Haydn componeerde het werk in 1785, op verzoek van een mecenas, voor de viering van Goede Vrijdag in een Spaans klooster. Aanvankelijk voor orkest, later volgden versies voor strijkkwartet en koor. Vanavond dus de versie voor strijkkwartet. De compositie bestaat in feite uit zeven langzame sonates. Elk deel geeft op aangrijpende wijze uitdrukking aan de beroemde laatste woorden van Jezus aan het kruis. In de tijd van Haydn werd er tussen de muziekdelen gepreekt.

Het Botania Strijkkwartet heeft voor dit concert Frits Bloemink - die jarenlang als presentator voor Radio 4 werkzaam was - gevraagd om in plaats van preken toepasselijke gedichten en Bijbelteksten voor te dragen. Zijn voordracht geeft een extra dimensie aan dit concert. Het Botania Strijkkwartet bestaat uit vier ervaren musici, die hun sporen hebben verdiend in het Nederlandse muziekleven. Iris van de Laar, eerste violiste speelt in de belangrijke landelijke symfonieorkesten. Lia de Hoog, tweede violiste, is werkzaam als viooldocente en dirigent. Joep van Brederode, altviool, was verbonden als musicoloog aan de Universiteit van Amsterdam en als uitvoerend musicus in diverse orkesten. Peter Bouma, cellist, heeft zich met succes toegelegd op barokmuziek. Vier enthousiaste musici, met een passie voor het spelen in een strijkkwartet. Voor degenen die de muziek voor de Paastijd actief willen beleven, en voor wie Bachs Matthäus Passion misschien een te lange zit is, biedt de CSN met dit programma een waardig alternatief. Duur van het concert is ongeveer vijf kwartier zonder pauze.

Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij De Bloemenwinkel van Olga Klip in het Winkelhart van Niedorp, bij Muziekhuis Jan Piet Beers aan de Gedempte Gracht in Schagen en via www.culturelestichtingniedorp.nl

Het Botania Strijkkwartet, met voordracht en toelichting door Frits Bloemink. Joseph Haydn: “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze”. Zondag 15 maart, 20.00 uur - Lucaskerk aan de Dorpsstraat in Winkel - Toegang € 10,00.

Foto: Archief P. de Graaf