Foto NHBM 640x480

Zondag 21 december om 20.00 uur zingen de 25 mannen van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor bij de Culturele Stichting Niedorp in de Lucaskerk aan de Dorpsstraat in Winkel.

Het wordt een optreden waarbij liturgische muziek uit de traditie van de Russisch-Orthodoxe Kerk èn volksliederen uit Rusland en Oekraïne elkaar afwisselen. En er is uiteraard ook aandacht voor het Kerstrepertoire.

Het NHBM is in 1993 opgericht door een aantal enthousiaste liefhebbers van Byzantijnse muziek. De eerste officiële presentatie van het koor was bij het Prinsengrachtconcert van 1995, waarbij ‘Aan de Amsterdamse grachten’ in het Russisch klonk. Sindsdien nam het koor zowel artistiek als wat betreft bekendheid een grote vlucht. Vier concertreizen naar Rusland onderstrepen de kwaliteiten ervan. Verder heeft het NHBM aan een aantal radioprogramma's meegewerkt en inmiddels vier veel verkochte cd's uitgebracht. Een deel van de opbrengsten hiervan, vermeerderd met de inkomsten uit optredens, komt ten goede aan een door het koor geadopteerd kindertehuis in Velyki Mosti; een klein dorpje in het noordwesten van Oekraïne.

Dirigent van het NHBM is Sergé Latychef, geboren in Moskou en vanaf zijn vijfde jaar bezig met muziek. Hij studeerde accordeon, piano en trompet, maar bekwaamde zich op de beroemde Gnessin Staatsacademie voor Muziek uiteindelijk in orkest- en koordirectie. Begin jaren 90 kwam hij naar Nederland en sinds 1993 leidt hij het NHBM met bekwame hand. Hij besteedt vooral veel aandacht aan de muzikaliteit en het perfectioneren van de zangtechniek. Bovendien beschikt hij over een uitgebreid netwerk, waardoor hij de hand weet te leggen op bijzondere composities en bewerkingen. Dat zal zich deze avond dan ook uiten in wat ten gehore wordt gebracht.

Kaarten voor deze stemmige avond zijn voor € 10,00 in de voorverkoop bij Muziekhuis Jan Piet Beers aan de Gedempte gracht in Schagen, bij de Bloemenwinkel van Olga Klip in het Winkelhart van Niedorp en op de site van de CSN: www.culturelestichtingniedorp.nl. De laatste kaarten zijn wellicht voor aanvang in de kerk beschikbaar. Een kaartje voor dit of een ander CSN-concert is een leuk kerstcadeau, want bij de CSN belééf je het!

Foto: Ingezonden