Banner en kop met pet 2

Muziektuin, Schagen, zondag 3 juli 2022, 19:00 uur (bij slecht weer in de Grote Kerk)

“Hi-Fi / Lo-Fi”

‘Rockdominee’ Jan Andries de Boer komt met nieuwe U2-dienst.

‘Honderd procent kerkdienst en honderd procent rockconcert’, zegt Jan Andries de Boer over zijn rockdienst. Hij doet het samen met U2two. ‘Een fantastische coverband, die het geluid van de echte U2 dicht benadert’. Zanger Sam Kramer heeft de stem én de looks van Bono en gitarist Jay-P (Jan-Peter Beijersbergen) klinkt net als The Edge. Daarbij voelen band en dominee beide zich goed thuis bij de boodschap van U2, die idealistisch is, eigentijds, én sterk geïnspireerd door de Bijbel.

Het thema van de nieuwe dienst draait rondom ‘fidelity’, wat betrouwbaarheid betekent. ‘Wordt een geluidsinstallatie Hi-Fi genoemd, dan is de weergave natuurgetrouw. In deze dienst wordt het gebruikt voor een manier van in het leven staan: ben je als mens eerlijk, betrouwbaar, waarachtig, leef je in waarheid - of niet?’

De dienst bevat twaalf songs van U2 uit alle periodes van hun bestaan. De teksten kunnen op hetzelfde moment dat ze gezongen worden, met vertaling meegelezen worden van een groot LED-scherm, links van het podium. ‘Het mooist is het als de mensen dansen en meezingen,’ zegt De Boer, ‘zelf ga ik me in elk geval niet inhouden!’

De achtergrond van de dienst is een wereld, waarin dictators, met grof geweld eventueel, steeds meer macht naar zich toe trekken, waarin de woorden waarheid en leugen opzettelijk met elkaar verward worden, waarin de westerse democratie van alle kanten aangevallen wordt, en waarin de samenleving steeds meer verdeeld is geraakt.

De dienst, waarin voor de kosten gecollecteerd zal worden, wordt aangeboden door de Protestantse Gemeente Winkel en omstreken, de gemeente waaraan Jan Andries de Boer als predikant verbonden is.