20190418 131210aa BorderMaker

Jaarlijks bezoekt Harmonie De Eendracht scholen om jeugd te werven, zodat de inmiddels 120-jarige vereniging uit Kolhorn zeker is van haar voortbestaan.

Dat het maken van muziek vooral heel leuk en gezellig is weten de leden van Harmonie De Eendracht als geen ander. Dit, samen met de wetenschappelijke onderzoeken waarin is bewezen dat muziek maken op jonge leeftijd een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen, maakt dat Basisschool op Avontuur en De Eendracht de handen ineengeslagen hebben in een mooi muzikaal project.

De scholenbezoeken van de harmonie uit voorgaande jaren beginnen zijn vruchten af te werpen. Inmiddels telt de muziekvereniging 14 jeugdige muzikanten, veelal afkomstig uit de Wieringermeer en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Harmonie De Eendracht heeft echter haar wortels diep in de klei van Kolhorn en de muziekvereniging en het dorp horen bij elkaar. Op dit moment zijn er 2 leden die nog écht in Kolhorn wonen en met dit muzikale project willen we de verbinding tussen de harmonie en het dorp meer zichtbaar maken. Daarom gaat het project verder dan alleen de basisschoolleerlingen, ook de ouders en de mensen van het dorp willen we betrekken en enthousiast maken voor het leren bespelen van een instrument.

Want hoe leuk is het om samen met je (klein)kind muziek te maken? Ook daar weten veel leden van De Eendracht over mee te praten. De gemoedelijke en familiare sfeer die binnen de vereniging bestaat willen we in dit project dan ook benadrukken. Wie weet gaat er niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouder een langgekoesterde wens in vervulling door juist nú te leren hoe je een instrument kunt bespelen.

“Muziek is voor iedereen” is dan ook het thema lied van dit muzikale project.

Recent heeft de basisschool de 123.zing methode in het lesprogramma opgenomen. Met Boomwackers (melodisch ritme-instrument) kunnen de kinderen op school de gezongen liedjes begeleiden. Ritmiek, eenvoudige muzieknotaties en samenspelen komen hierbij aan bod, waardoor het zingen een leerzame en muzikale beleving wordt. Ook kunnen nog veel andere instrumenten worden toegevoegd, zodat kinderen die een instrument gaan leren spelen op school met de liedjes mee zouden kunnen doen op hun eigen instrument. De Eendracht is enthousiast en wil dit schoolinitiatief graag ondersteunen door zeer laagdrempelig muziekonderwijs aan te bieden voor verschillende leeftijdscategorieën. Vanaf acht jaar kan worden gekozen uit verschillende instrumenten, denk aan klarinet, fluit, altsaxofoon, trompet, trombone, bariton, hoorn of slagwerk. Bij voldoende aanmeldingen kunnen er voor jongere kinderen (v.a. zes jaar) ook AMV/blokfluitlessen worden georganiseerd.

Tijdens een tweetal schoolbezoeken in april en mei waarbij De Eendracht de instrumenten komt laten zien en horen, krijgen de leerlingen vanaf groep vijf de gelegenheid deze instrumenten zelf ook uit te proberen. Lukt het om geluid te krijgen uit een trompet of een klarinet en wat is er nu anders aan deze instrumenten? In de klas en door het opleidingsorkest van De Eendracht wordt het lied “Muziek is van Iedereen” uit de 123zing methode ingestudeerd. Tijdens de interactieve en open repetitieavond van De Eendracht op donderdagavond 16 mei komen we allemaal samen om te laten horen wat we hebben ingestudeerd.

Daarvoor nodigen wij iedereen die geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig is, van harte uit in de Laurenskerk in Kolhorn om 19:00 uur. Kom kijken, luisteren en ervaren hoe leuk het is om met elkaar muziek te maken.

Wij informeren u graag over het volgen van proeflessen op een instrument naar keuze en de vele andere muzikale mogelijkheden die er zijn.

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Ingezonden