tjeerd2005
Muziekliefhebbers opgepast. Vraagt u zich wel eens af hoe een orgel werkt of wat voor orgelpijpen er zoal zijn.
Welke muziek er door de eeuwen heen voor dit koninklijk instrument is geschreven en hoe het ontstaan is? Op al deze en meer vragen krijgt u antwoord tijdens een boeiende orgelcursus, die op 10 september aanstaande begint.
 
Verdeeld over twee avonden, op 10 en 17 september krijgt u van Willem Poot een schetst van 500 jaar orgelkunst. Hij doet dat in de Orgelzaal Booy in Alkmaar.
Op zaterdag 28 september is een excursie gepland naar Flentrop Orgelbouw in Zaanstad. Directeur Erik Winkel maakt u wegwijs in de werking van het orgel en laat u van alles zien.
In drie bijeenkomsten op 1, 15 en 22 oktober neemt Tjeerd van der Ploeg de muziek met u door die door de eeuwen heen en in de diverse Europese landen voor orgel is geschreven. Twee bijeenkomsten in het Murmelliuscollege in Alkmaar aan de hand van veel cd opnamen en een laatste bijeenkomst in de Christoforuskerk in Schagen, waar Van der Ploeg zijn "eigen" schitterende Nicholson-orgel bespeelt.
 
Op 26 oktober is de laatste bijeenkomst gewijd aan de dispositie-opbouw van orgels. De Nicolaaskerk in Purmerend is voor dit doel een locatie bij uitstek: drie fraaie orgels uit verschillende stijlperiodes.
Ter afsluiting wordt in deze kerk ook een recital verzorgd door de docenten van die dag, Willem Poot en Tjeerd van der Ploeg.
De bijeenkomsten op de doordeweekse dagen vinden in de avonduren plaats, steeds om 19:30 uur. De eigen bijdrage voor deze cursus is € 135,--.
 
U kunt zich op verschillende manieren voor deze cursus opgeven; telefonisch naar nummer 072 5611943; per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door aanmelding via de website van de Stichting Orgelnetwerk Noord Holland: www.orgelnet.nl. Op deze site treft u ook nadere informatie aan.