GHK-logo-2 640x480

Volgend jaar vindt een verruiming plaats in de collectieve zorgverzekering voor de minima. De gemeenten hebben nu een contract met Univé voor een collectieve zorgverzekering voor minima.

De voordelen van de collectieve zorgverzekering zijn:

De deelnemers ontvangen een korting op hun basisverzekering.

De gemeente betaalt voor hen een deel van de premie van de aanvullende verzekering.

De deelnemers hebben toegang tot extra vergoedingen voor onder andere brillen, fysiotherapie en tandartskosten.

De verzekeraar accepteert de deelnemer altijd, ook bij een minder goede gezondheid.

Deze verzekering is nu mogelijk voor mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsuitkering en een vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens van de bijstandswet.

Uitbreiding vanaf 2015

Vanaf 1 januari 2015 wordt de inkomensgrens 130% van de bijstandsuitkering.

Er komt een extra pakket waarmee het verplichte eigen risico volledig is verzekerd.

Dat betekent dat de deelnemer geen eigen risico meer hoeft te betalen. Dit pakket is wel duurder dan het bestaande pakket, maar de gemeenten betalen een deel van de premie. De verzekering is aantrekkelijk voor mensen die er vrijwel zeker van zijn dat zij het eigenrisico moeten betalen in 2015.De premiebedragen van het bestaande pakket en het nieuwe extra pakket worden in november bekend gemaakt door Univé. De gemeenten zullen in november een bericht plaatsen op de websites van de gemeenten en de ISD-Kop van Noord-Holland.

Hoe kan men deelnemen?

Wie reeds verzekerd is bij Univé kan zich nu al aanmelden voor de collectieve zorgverzekering. Daarvoor gaat men naar www.gezondverzekerd.nl selecteer uw gemeente en meldt u aan. De deelnemer heeft nu de keuze voor het pakket Compleet en vanaf 1 januari 2015 kan men de keuze voor het aanvullende pakket opnieuw bepalen.

Waarom hebben de gemeenten gekozen voor uitbreiding

De gemeenten krijgen een budget van het Rijk om chronisch zieken en mensen met medische kosten tegemoet te komen. Dit komt in de plaats van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Op grond van deze wet krijgen mensen die een bepaalde combinatie van kosten maken automatisch een vergoeding van het Centraal Administratiekantoor. Deze wet bestaat niet meer met ingang van 01-01-2015. De vergoeding wordt in december 2014 voor het laatst uitbetaald. De gemeenten krijgen het budget met een bezuiniging van 25%. Om inwoners die een hoge zorgvraag hebben, maar een laag inkomen hebben, tegemoet te komen, hebben de colleges van Schagen en Hollands Kroon besloten de collectieve zorgverzekering uit te breiden.