20201002 163430 002aa BorderMaker

De scholen in onze regio zijn enthousiast over de erfgoededucatie waarbij het erfgoed opgenomen is en dat is heel belangrijk om door te geven aan de nieuwe generatie.

Met behulp van leskisten krijgen de leerlingen een goed beeld van wat zich in het verleden afspeelde in onze regio.

Alle 18 deelnemende scholen werken thematisch. Via een overkoepelend thema komt er samenhang tussen de verplichte vakken. Een enkele school werkt naast thematisch ook chronologisch. Voor wereldoriëntatie worden vijf verschillende methodes gebruikt op de basisscholen.

Van de 18 scholen zijn 12 scholen bekend met leskisten die speciaal gericht zijn op erfgoededucatie. Verschillende scholen maken gebruik van leskisten. Deze worden ingezet bij een thema om erfgoededucatie extra onder de aandacht te brengen.

Het Westfries Genootschap heeft drie leskisten ontwikkeld over de onderwerpen: levensloop van de Westfries, schatten in de grond en de Omringdijk. De leskisten kunnen via het genootschap worden geleend.

Oorlogsmonumenten vertellen

In 2021 heeft de gemeente een financiële bijdrage gedaan aan het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’. Er werden zes mini-documentaires gemaakt bij verschillende oorlogsmonumenten waar ooggetuigen aan het woord zijn. De samenwerking met een aantal basisscholen is gezocht. In 2022 worden de documentaires opgeleverd en wijd verspreid. De documentaires worden met toelichting ook onder de aandacht gebracht bij de basisscholen zodat zij deze kunnen gebruiken als het onderwerp van de Tweede Wereldoorlog of het thema vrijheid wordt behandeld in de klas.

Geschiedenislokaal Alkmaar

Het geschiedenislokaal van het Regionaal Archief Alkmaar is een ‘digitaal geschiedenislokaal’ waarin primaire, lokale bronnen worden getoond voor het basis- en voortgezet onderwijs. De bronnen zijn onderverdeeld in vijf thema’s. Eén van deze thema’s in ‘Hollands Kroon in WOII’. Vanwege 75 jaar vrijheid en het herdenken van de oorlog is in 2021 dit thema gemaakt. Het initiatief voor het opzetten van het thema is genomen door de 4 en 5 meicomités uit de gemeente. De 45 bronnen zijn voorzien van een korte uitleg zodat leerlingen en docenten er gemakkelijk mee aan de slag kunnen. De bronnen zijn ook te vinden op een kaart. Daardoor kan gemakkelijk gezocht worden naar bronnen in de directe omgeving van de school.

Het verhaal van Hollands Kroon

Samen met het Cultuurplatform Hollands Kroon en de historische verenigingen wordt er nagedacht over de wijze waarop het ‘verhaal van Hollands Kroon’ kan worden verteld. Het idee is er om door middel van een canon op een chronologische wijze de geschiedenis van Hollands Kroon te vertellen aan de hand van tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen, personen en plaatsen. Op dit moment is er nog niets bekend over de uitvoering.

De Canon van Nederland wordt al gebruikt in het basisonderwijs dus als er in de toekomst een ‘Canon van Hollands Kroon’ ontstaat, dan kan hier gemakkelijk in de verbinding met het onderwijs worden gezocht.