GHK-logo-2 640x480

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon legt binnenkort haar paardenbeleid voor aan de gemeenteraad.

Het beleid biedt een handvat om op te kunnen treden bij incidentele meldingen van overlast. In het paardenbeleid staan regels over onder andere de plaats van de paardenbak op het erf en hoe de paardenbak het minste opvalt vanaf de openbare weg. Ook de afstand van een paardenbak tot een naburige woning is vastgesteld. Als de gemeenteraad instemt met het paardenbeleid gelden voor alle paardenhouders in de gemeente voortaan dezelfde regels. Zo kan het houden van paarden bijdragen aan de landschappelijke waarden van Hollands Kroon, zonder dat dit overlast met zich meebrengt.

Paardenbeleid?

Het ontbrak de gemeente Hollands Kroon aan beleid op het gebied van het houden van paarden. In de huidige bestemmingsplannen wordt verschillend omgegaan met paarden en paardenvoorzieningen. Daardoor was niet altijd bekend wat de regels zijn. Ook was niet altijd helder wanneer er een omgevingsvergunning voor een paardenbak moet worden aangevraagd. Hollands Kroon heeft daarom eenduidig paardenbeleid ontwikkeld. Rekening houdend met bestaande situaties en de mogelijkheid om maatwerk te leveren. U vindt het paardenbeleid op de agenda van de gemeenteraad, ongeveer twee weken voor de raad het onderwerp behandelt. Naar verwachting is dat 22 mei.

Is het van invloed op mijn paardenbak?

In Hollands Kroon zijn veel paardenbakken gerealiseerd. Voor de meeste is nooit een vergunning aangevraagd. Tegen alle bestaande gevallen, die passen binnen de uitgangspunten van dit beleid, wordt niet actief opgetreden. Houders van een paardenbak moeten zelf alsnog een omgevingsvergunning aanvragen als dat nog niet eerder is gebeurd om te voorkomen dat sprake is van een illegale situatie. Het kan zijn dat een bestaande paardenbak niet past binnen het nieuwe paardenbeleid. In deze beleidsnota is rekening gehouden met bestaande paardenbakken (peildatum 1 maart 2014). Indien de paardenbakken geen overlast veroorzaken mogen zij blijven bestaan. Dit wordt per geval bekeken. Hoewel dit paardenbeleid ruim is en veel mogelijkheden schept, kan het voorkomen dat een bestaande situatie niet binnen het beleid past en overlast geeft voor de omgeving. In deze gevallen zullen de gerealiseerde voorzieningen moeten worden verwijderd of in overeenstemming worden gebracht met dit paardenbeleid.