IMG 8804aa BorderMaker

Beste inwoners van Hollands Kroon,

Nu we in de donkere dagen voor kerst zijn beland, is het moment van terugblikken en reflectie aangebroken. We kijken terug op een zwaar jaar dat verre van normaal was, want het coronavirus heeft ons hele leven ingrijpend veranderd. Sinds het virus in het vroege voorjaar snel om zich heen greep, is heel veel niet meer zoals het was. Periodes dat we niet meer op bezoek mochten in verzorgingstehuizen en nauwelijks de deur uit mochten, werden afgewisseld door tijden dat het wat beter ging en er versoepelingen waren. Maar alles met dat virus in ons achterhoofd. En nu zit Nederlands in een lockdown.

Corona heeft een groot effect op vrijwel iedereen

Veel beroepsgroepen, instellingen en verenigingen hebben een enorme knauw gekregen. De horeca bijvoorbeeld, omdat de deuren verschillende keren gesloten moesten worden, waardoor het water hen aan de lippen staat. En het zorgpersoneel krijgt het juist zwaar te verduren door de drukte in de ziekenhuizen door de toestroom van corona patiënten. Verenigingen moesten hun activiteiten stilleggen, scholen moesten meerdere malen de deuren sluiten, het werk van ondernemers droogde op en zelfs een boodschap doen is ineens heel anders dan voorheen.

Kortom: corona heeft een groot effect op vrijwel iedereen. Zowel fysiek als mentaal. Het zijn voor heel veel mensen bijzonder zware tijden. Sociale contacten zijn maar mondjesmaat mogelijk en eenzaamheid ligt op de loer. Maar wat ik het afgelopen jaar ook heb gezien, zijn hartverwarmende voorbeelden van medemenselijkheid. Buren die elkaar helpen, muzikale harten onder de riem bij verzorgingshuizen en horecapersoneel dat de handen uit de mouwen steekt in de zorg. Dat is voor mij ronduit ontroerend. We blijken met z’n allen bijzonder flexibel en creatief te zijn, en dat raakt me. Het raakt me dat we niet te lang blijven mopperen en de mouwen opstropen om met z’n allen dat virus er onder te krijgen.

De feestdagen zijn anders dan normaal

We gaan inmiddels richting het einde van het jaar en we zijn nog lang niet van het virus af. Maar er gloort wel hoop aan het einde van de tunnel. We hebben meer zicht op het virus dan begin dit jaar en we weten aan welke knoppen we moeten draaien om het onder controle te houden. Daarnaast zijn er hoopvolle berichten over de werking van de vaccins. Maar zo ver is het helaas nog niet; we moeten dus nog even volhouden. Ik snap dat dat volhouden niet altijd meevalt. Dat het voor sommigen lastig is om zich aan de richtlijnen te houden. Maar doe je het niet voor jezelf, doe het dan alsjeblieft voor een ander.

We gaan de feestdagen anders in dan normaal en dat zal voor veel mensen even slikken zijn. Daarom wil ik u vragen juist deze weken extra om te kijken naar uw medemens. Wat extra aandacht te besteden aan de buurman of buurvrouw, vriend of kennis die juist in deze dagen die eenzaamheid extra voelt. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken. Kijk naar elkaar om, help elkaar en blijf gezond. Want samen komen we gezond bij dat licht aan het eind van die tunnel.

Ik wens u mooie en gezonde feestdagen.

Rian van Dam

Burgemeester Hollands Kroon