buurtbus bij Venhuizen

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen begin volgend jaar weer gaan rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion laat daarom alle buurtbussen ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Dit is goed nieuws voor de reizigers én voor de buurtbusverenigingen. Ik weet dat veel buurtbuschauffeurs staan te popelen om weer te mogen rijden. Dat verdient respect.”

Dienstregeling

De buurtbusverenigingen bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren. Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar.

De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion op www.connexxion.nl. De buurtbussen staan iets later ook in de reisplanners.

Extra vervoersaanbod

Buurtbussen rijden al jaren als extra OV-dienst, naast het reguliere busvervoer door Connexxion. In totaal telt de provincie Noord-Holland 10 buurtbusverenigingen, die met 19 buurtbussen op vrijwillige basis 12 buurtbuslijnen verzorgen. In 2019 vervoerden de buurtbussen, dankzij de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers, ongeveer 220.000 personen. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen.

Foto: Provincie Noord-Holland