holl kr

In Nederland wandelen we wat af: de hond uitlaten, even naar de winkel in het dorp of met de kinderen naar de speeltuin. Wandelen is gezond. Maar voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Zij hebben geen bescherming om zich heen zoals bestuurders in een auto. Daarom is het belangrijk om een veilige omgeving te creƫren voor voetgangers.

Weg met een zebrapad

Een zebrapad lijkt bij uitstek een veilige oplossing voor de voetgangers, maar op sommige plekken leidt een zebrapad tot schijnveiligheid. In dat geval zien we in de praktijk dat automobilisten en fietsers niet altijd stoppen voor zebrapaden. Terwijl de voetgangers wel verwachten dat de bestuurders hen voorrang verlenen. Zebrapaden zijn daardoor niet op elke locatie wenselijk of handig. Daarom hebben we beleid ontwikkeld waarin wordt aangegeven wanneer zebrapaden wenselijk zijn. En op welke locaties het verstandig is om zebrapaden te verwijderen. Dat laatste doen we pas als er onderhoud aan de weg plaatsvindt.

Zebrapaden in Hollands Kroon

In Hollands Kroon is de oversteekwijzer van het CROW leidend voor het beslissen of een nieuw zebrapad op een bepaalde locatie gewenst is. Zebrapaden worden toegepast op zowel erftoegangswegen (30 km/u) als gebiedsontsluitingsweg (50 km/u) binnen de bebouwde kom, als er veel (kwetsbare) voetgangers oversteken en er veel motorvoertuigen rijden. Als een bestaand zebrapad niet aan de voorwaarden van het CROW voldoet wordt het zebrapad bij onderhoud van de weg aangepast of verwijderd. Dit wordt altijd besproken met de omwonenden. Op deze manier proberen we Hollands Kroon (nog) veiliger te maken voor de voetgangers.