foto is van huis van hilde castricum

Aan de Koningspade in Hoogwoud kan je niet om de Archeologiedag heen!

Op zondag 16 oktober is de museumboerderij tussen 13.00-16.30 uur extra geopend om de plaatselijke geschiedenis te belichten. Vlakbij de Museumboerderij, aan de Mienakker, is in 1990 een heel goed bewaard gebleven skelet gevonden dat 4500 jaar oud bleek te zijn. Hij kreeg de naam Cees, zijn resten en de omgeving daarvan vormden een echte schatkist aan informatie over de Nieuwe Steentijd.

In het museum is een vitrine ingericht met unieke, nog niet eerder vertoonde steentijdvondsten, en informatie daarover. Er is te zien welk gereedschap de stam waartoe Cees behoorde, gebruikte om in leven te blijven. Ook zijn er vitrines ingericht met een deel van de archeologische verzameling van Adriaan Donker.

De plaatselijke amateurarcheoloog Harrie van der Meij laat met vuurstenen zien hoe vuur werd gemaakt, er wordt graan gemalen tussen maalstenen en kinderen kunnen een afgietsel maken van een middeleeuws beeldje. Bezoekers kunnen ook hun eigen historische vondsten laten zien om de ouderdom te bepalen. En er worden - binnen de passende omgeving van deze historische stolpboerderij - verhalen verteld over vroegere tijden. Dit alles kan worden afgesloten met gratis koffie en een verrassend toepasselijke versnapering.

Het adres van de Museumboerderij is Koningspade 31 in Hoogwoud. De entree is € 3, - voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie: 0226-351431

Foto: Huis van Hilde, Castricum