IMG 3602 640x480-BorderMaker

Januari 1916. Storm raast over het land. Golven beuken de kust. Kolkend water. Onrust en angst, omdat het onheil kan toeslaan.

Altijd beducht op dit natuurgeweld. Waar is een schuilplaats voor het water dat als een vijand op de loer ligt? De dijk breekt, oprukkend water neemt in golven bezit van het land. Met de overstroming komt de verwoesting, het verlies en ook de stilte na de storm. Een ramp. De zee geeft (voedsel, transport, uitzicht, uitdagingen en ontdekkingen) en de zee neemt (mensenlevens, land, huizen). Het water komt van alle kanten.

Dit gegeven heeft op uitnodiging van KiK (Kunst in Kolhorn) geleid tot het kunstproject Waterwoede, dat is vormgegeven door de vier kunstenaars van Het Transparante Huis. Waterwoede is ontstaan in het kader van de herdenking van de watersnood van 1916 en van 100 jaar droge voeten.

Over de vier kunstenaars van Het Transparante Huis Het Transparante Huis is een collectief van de beeldende kunstenaars Joyce Ennik (De Rijp), Mariken Oltheten (Leiden), José van Tubergen (Amsterdam/Berlijn) en Marli Turion (Amsterdam). Zij tonen met Waterwoede hun vierde grote kunstproject en maken (zoals eerder in gemaal Lely bij Medemblik) helder wat voor het oog niet direct zichtbaar is en voor het gevoel verborgen zou kunnen blijven.

www.facebook.com/hettransparantehuis

Joyce Ennik

Geboren te Hoogeveen. Ennik gebruikt teruggevonden beeldfragmenten als basis voor een speciale serie gomdrukken, voor kleine driedimensionale objecten en voor een korte filmimpressie. Deze drie aparte elementen voegt zij samen tot één spanningsvol, associatief geheel.

www.joyce-ennik-gomdruk.nl en www.joyce-ennik.nl

Mariken Oltheten

Geboren te Leiden. Het ´geven en nemen´ van de zee maakt Oltheten zichtbaar door middel van opmerkelijke installaties. Deze verbeelden op magische wijze het land en het water, zoals de vele waterwerken en de strijd en de uitdaging om door te gaan. Niet op te geven. Nooit. Al staat het water tot de lippen.

www.marikenoltheten.nl

José van Tubergen

Geboren te Amsterdam. Zij kiest het oprukkende water als invalshoek. De enigszins ronde vormen van de kerkbanken gebruikt zij als de golven die ooit het land overstroomden en in bezit namen. Tussen de banken plaatst Van Tubergen op lange palen haar schilderijen die de ernst van de situatie duiden.

www.josevan.nl

Marli Turion

Geboren te Voorschoten. Documenten over de amfibische cultuur en de menselijke ingrepen op het water maken bij haar gedachten los, zoals huizen op palen, golven, watervluchtelingen, omringdijk, wielen en gemalen met hun uitstromen. Werken op papier en installaties maken zichtbaar hoe het water woedde.

www.marliturion.nl

De tentoonstelling is een activiteit van KiK (Kunst in Kolhorn), een initiatief van de Laurenskerk om met kunst bezoekers aan Kolhorn te binden en te betoveren. Een betovering die maar liefst vier weken duurt en afsluit in het weekend van Nazomeren in Niedorp, een cultureel streekevenement. De entree is 1 euro, die geheel ten goede komt aan het kerkfonds.

Het kunstproject Waterwoede ontving steun en hulp van:

- de Nederlandse Waterschapsbank te Den Haag

- Stichting Dijk van een Kust

- Klaver Makelaardij te Nieuwe Niedorp

- Aannemersbedrijf Gebr. Klein op Wieringen

- het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen

- Studio Scarpa te Zaandam

- Gabeler Projecten te Purmerend

Kijk ook op www.dorpshuiskerkkolhorn.nl en www.transparantehuis.nl