huurk003

Drie jaar geleden heeft de Huurderskoepel Schagen en omstreken een enquête laten doen naar de woonlasten van huurders van woningcorporatie Wooncompagnie.

Uit het onderzoek bleek dat 27 % van de huurders onder of op de armoedegrens zaten. Het rapport is aangeboden een de directie van Wooncompagnie en aan de Tweede Kamer. Wooncompagnie is geschrokken van deze uitslag en heeft maatregelen genomen. De huurverhoging is beperkt en nieuwe huurders betalen minder huur dan voorheen. De Huurderskoepel komt op voor de belangen van huurders van Wooncompagnie.

De Huurderskoepel wil nu graag weten of de maatregelen van Wooncompagnie hun uitwerking hebben gehad. Daarom wordt de enquête herhaald. Er hebben al veel huurders opnieuw meegedaan. Maar om het onderzoek zo goed mogelijk te doen, ontvangen huurders van Wooncompagnie een mail met een herinnering om mee te doen aan dit onderzoek. De Huurderskoepel verzoekt huurders die de enquête nog niet hebben ingevuld dit alsnog te doen.

De uitkomsten kunnen helpen bij het bijsturen van lokaal beleid. Via prestatieafspraken kunnen gemeenten en de corporaties goede afspraken maken om huren betaalbaar te houden.

Het woonlastenonderzoek in Schagen en Hollands Kroon wordt uitgevoerd door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum. In het onderzoek krijgen huurders vragen voorgelegd over:

- inkomen versus woonlasten (huur, gas, licht, water, servicekosten)

- de verwachtingen over de betaalbaarheid.