IMG 8047 BorderMaker

Soms kom je onderweg mensen tegen die een enorme passie voor iets hebben.

Zo ook Piet Tuyn, hij heeft jaren deelgenomen aan motorraces op verschillende circuits in Nederland, terwijl "Witte Reus" Wil Hartog meestal in de kopgroep reed, was Piet in de middenmoot te vinden. Toen hij zijn carrière als motorracer beëindigde, ging hij zijn vrijgekomen vrije tijd anders benutten. Dus bezocht hij de Zwarte Markt in Beverwijk, in die tijd was de markt net een beetje opgestart.

Hij vroeg daar aan een standhouder of hij ook oude autobladen of motorbladen verkocht, het antwoord was nee, maar een passerende persoon sprak Piet aan en vertelde dat hij eens contact met zijn vader moest opnemen. Zo geschiedde en zo is het verzamelen van auto- en motortijdschriften begonnen, hier is het echter niet bij gebleven, want na dertig jaar verzamelen heeft Piet vanaf 1900 tot ongeveer 1975 alle onderhoudsboekjes en folders van alle merken ook nog in zijn bezit. De prachtige tekeningen in de folders trokken Piet heel erg aan en daarom is hij waarschijnlijk gestart met verzamelen.

Maar er is nog veel meer, want bij auto's en motoren is het niet gestopt, want ook van vrachtwagens, tractoren, bromfietsen en stoommachines is er van alles te vinden in zijn enorme grote archief. Ga een uurtje met Piet aan tafel zitten en de verhalen en belevenissen volgen elkaar in snel tempo op. Het was een feest, om alle anekdotes aan te horen. Elke dag wordt er wel iets uit het grote archief gepakt, om te bestuderen.

Naast dit archief heeft Piet ook nog twee boeken uitgebracht, die vol staan met reclamefolders van het merk Velocette, de boeken geven een prachtig beeld van een lange periode. Over het merk Velocette weet Piet tot in detail te vertellen, zelf heeft hij er ook jaren meegereden. Wij zullen zeker nog eens terugkeren naar deze bijzondere verzamelaar.

Mocht u een oude auto of motor aan het restaureren zijn en u kunt even niet verder, omdat u informatie mist, neem dan eens contact op met Piet Tuyn via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., wellicht kan hij u dan verder helpen.