anderenaamaa

Het Petrus Canisius College te Alkmaar en de Stichting Hogar hebben 16 december j.l., een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het werven van gelden t.b.v. de bouw van de San Nicolas school te Medellin in Colombia.

Voordat ik hier verder op in ga, wil ik me eerst even voorstellen en een stukje geschiedenis geven over onze Stichting Hogar. Mijn naam is Karel van den Berg, ik woon met mijn gezin met heel veel plezier, vanaf december 1998 in ’t Veld. Ons gezin bestaat uit vijf personen, t.w. mijn vrouw Tine van den Berg en onze kinderen Nury, Alexander (in het dorp beter bekend als Ali) en onze jongste dochter Tatiana, een broer en twee zussen, die wij via de Stichting Hogar, in 1990, hebben geadopteerd. Alexander (Ali) woont nog thuis, onze dochters wonen al enige jaren in Amsterdam.

Omdat ik middels onze adoptie bekend was bij de Stichting Hogar, en ik altijd heb aangegeven, iets te willen betekenen voor Hogar, ben ik eind 1999 gevraagd, of ik interesse had, om penningmeester te worden voor de Stichting Hogar. Uiteraard was ik daarvoor in, en al doende ben ik vanaf 2000 officieel penningmeester van de Stichting Hogar. Oorspronkelijk was de Stichting Hogar één van de eerste organisaties in Nederland, die op vrijwillige basis adopties verzorgde en daarnaast projecthulp verzorgde in Colombia, met name gericht op het kind. Sinds begin 2010 is de adoptiebemiddeling beëindigd en legt onze Stichting zich nog uitsluitend toe op de projecthulp in Colombia. Medio 2014 werd in een nieuwsbrief van het Petrus Canisius College in Alkmaar een oproep gedaan om een sympathieke hulpverleningsactiviteit op te geven, waarvoor het PCC voor de periode van 2015 tot en met 2019, gelden zal gaan werven. Stichting Hogar heeft in deze het project San Nicolas aangemeld, en na een voorselectie en een presentatie met nog vier andere organisaties, is het project van Hogar, gekozen.

De school San Nicolas is gelegen in een grote wijk (Bello) van de stad Medellin in Colombia. Medellin is een stad met ruim 4 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 15% vcan de bevolking onder de armoede grens leeft. San Nicolas ligt tegen de bergbebouwing van de stad. In 2009 trof Hogar daar een schooltje aan, met ongeveer 150 leerlingen. De school bestond uit twee gehuurde woningen en een aantal ruimten, die waren afgeschermd met gipsplaten. Het was een bouwval, regen was hun grootste vijand (de temperatuur in Medellin schommelt vrijwel altijd omstreeks de 25 graden). De sanitaire voorziening bestond uit twee toiletpotten die met een emmertje water moesten worden doorgespoeld. Op deze school is er plaats voor ongeveer 150 kinderen, maar er wonen in deze wijk meer dan 2.000 kinderen ! Hogar was al op kleine schaal begonnen om de school te renoveren, en door deze samenwerking met PCC en een tweede stichting “Kinderen in Colombia”, is het mogelijk om de school te renoveren en verder uit te breiden. Uiteraard stelt het PCC eisen aan de samenwerking met onze stichting. Het feit dat we als stichting beschikken over een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), waardoor giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar zijn, geeft voor het PCC al enige zekerheid, dat de gelden goed worden besteed. Maar daarnaast moeten we als Hogar, ook een accountants verklaring overleggen, voor de ontvangen en besteden gelden voor dit project.

Hiervoor zoeken we nog een accountant die dit voor ons belangeloos en/of tegen geringe vergoeding deze werkzaamheden, gedurende 5 jaar, op zich zou willen nemen. Uiteraard zijn ook verdere donaties, voor dit specifieke project en/of voor de algemene projecthulp in Colombia via onze Stichting, van harte welkom. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met ondergetekende en/of onze website bezoeken (www.stichting-hogar.nl/). Informatie over het nieuwe project San Nicolas, zal de komende tijd op deze site zijn terug te vinden. Uiteraard hopen we met dit artikel een aantal mensen enthousiast te hebben gemaakt voor onze activiteiten en we hopen dat zij wellicht in de toekomst, iets voor onze Stichting zouden kunnen betekenen.

Karel van den Berg,

penningmeester Stichting Hogar

Dreef 2 ’t Veld

(tel. 0226-423675).