kleink

Een schitterend initiatief met prachtig resultaat voor mensen in kamp Moria op Lesbos!

Onlangs verscheen een artikel waarin Nina de Winter uit Oude Niedorp vertelt over haar activiteiten in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Daar leven de mensen onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Zij zet zich geheel belangeloos in voor de jongeren in dit kamp. Zelfs haar eigen toelage besteedt ze aan de jongeren. Zij stimuleert en begeleidt ze bij het sporten. Dit om hun conditie en mindset te verbeteren en daarbij helpt zij deze jongeren bij het verwerken van hun opgelopen trauma's. 'Iedereen, óók deze mensen hebben recht op een zo goed mogelijke toekomst' zegt zij. Een moedige vrouw met het hart op de juiste plaats!

Twee neven van 7 jaar oud en hun zussen van 9 en 10 jaar uit Oude Niedorp en Hoogwoud besloten sneeuwklokbolletjes te verkopen. Het was voor een goed doel. En veel mensen uit het dorp kochten hun sneeuwklokbolletjes voor het goede doel. Uiteindelijk hebben deze 4 kinderen samen € 248,50 bijeengebracht.

Als het goed is bloeien er op dit moment in en rond hun woonomgeving vele sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes, spontaan te koop aangeboden en gekocht door dorpsbewoners. Het zorgde voor verbinding en hartelijke verhalen.

Na ampel beraad met hun opa en oma, besloot het viertal dat Nina de Winter en de mensen op Moria de opbrengt moesten krijgen. Via Facetime, hebben ze het bedrag persoonlijk overhandigd aan Nina en mensen aldaar.

Sneeuwklokjes staan symbool voor doorgaan tegen de verdrukking in ook al is het koud en kil. Sneeuwklokjes bloeien zelfs in de sneeuw. De bloemetjes symboliseren daarom moed en vertrouwen in barre omstandigheden. Zeker in deze moeilijke tijd, van volhouden en solidair doorgaan. Zo werd het sneeuwklokje een symbool van hoop en nieuw leven!

Bovenstaande actie heeft pater Maas, een vriend van de ouders van de kinderen, opgetekend en doorverteld. Hij werd geïnspireerd door de actie van de kinderen en heeft zijn rekeningnummer voor zijn familie en vrienden beschikbaar gesteld om te doneren. Velen waren geraakt door dit verhaal en hebben positief gereageerd! Op de rekening van pater Maas is € 2.075,00 overgemaakt. Met het bedrag van de kinderen erbij maakt dat € 2323,50. Een prachtig resultaat.

Het bedrag gaat naar Yoga and Sport with Refugees, de stichting waar Nina voor werkt. De stichting biedt voor en door vluchtelingen activiteiten aan gemiddeld 400 mensen per dag uit het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en aan vluchtelingen in Athene.

Hieronder de tekst van een vluchteling. Deze tekst spreekt ons aan.

Weet je mijn vriend,

Ik ben niet als vluchteling geboren.

Ik heb nooit gedroomd of besloten vluchteling te zijn.

Het is een lang verhaal.

Als je naar mij wilt luisteren

Geef dan je hand en open je hart.

Ik ben een mens,

Jij bent een mens.

Laten we dan samen menselijk zijn.

Inmiddels is er verheugend nieuws te melden: een stichting die Yoga Sport with Refugees van Nina uit Oude Niedorp gaat ondersteunen, is geboren. Onder de naam YSR Nederland wordt deze stichting binnenkort actief.

Er is altijd hoop! Hoop doet leven!

Voorjaar 2021

Annemiek Wijnker Hoedjes