2020nieuwjaarsduik

Na 36 jaar neem ik afscheid van het zwembad de Wirg in Winkel en van het buitenbad de Rijd in Nieuwe Niedorp. Aan een lange ‘zwem carrière’ komt nu een eind.

Van jongs af aan zaten de zwembad genen in mijn bloed: je zou kunnen zeggen dat er ook een beetje chloorwater door mijn aderen stroomt. Als kind groeide ik op in Zuidoostbeemster, waar wij aan het zwembadlaantje woonden. In de zomer was ik iedere dag in het buitenbad ‘de Wilgenhoek’ te vinden.

Toen daar vervolgens ook een binnenbad werd gebouwd kon ik er het hele jaar terecht!

Ik werd lid van de zwem-, en waterpolovereniging en één van mijn eerste vakantiebaantjes was klusjesman bij het zwembad.

Begin jaren 80 rondde ik mijn opleiding tot zwemonderwijzer af en ging ik volop zwemlesgeven in de zwembaden van Purmerend en Monnickendam.

In 1985 volgde de overstap naar -toen nog- gemeente Niedorp, waar ik als jonge zwemonderwijzer in de Wirg solliciteerde bij zwembadechtpaar Jan en Leni Kelder.

Vanuit de gemeente Niedorp werd het zwembad 10 jaar lang ondergebracht bij een commerciële exploitant, de firma Optisport. Veel geleerd in die periode. Vervolgens kwam het zwembad weer terug naar de gemeente, die inmiddels was gefuseerd tot Hollands Kroon. En tenslotte per 2020 ging het zwembad over naar een stichting.

Maar of je nu onder een gemeente, of BV of onder een stichting werkt, voor de zwemlessen maakt dat geen verschil.

In de loop der jaren heb ik duizenden zwemlessen gegeven. Het zouden er al met al wel honderdduizend kunnen zijn!

Een goede zwemles moet altijd aan drie voorwaarden voldoen:

1 Wordt er in de les genoeg geoefend? Is er voldoende arbeid?

2 Wordt er in de les genoeg geleerd? Is er voldoende resultaat?

3 Wordt er in de les ook nog een beetje gelachen? Is er voldoende plezier?

Dit ARP principe (arbeid, resultaat en plezier) is in al die jaren altijd mijn uitgangspunt geweest, niet alleen in de zwemlessen maar ook in mijn eigen loopbaan. In de afgelopen 36 jaar heb ik hard gewerkt, veel meegemaakt en geleerd, maar bovenal veel plezier beleefd met collega’s, kader en vooral met al die zwemleskinderen, volwassenen en zwembadklanten. Soms wel tot drie generaties toe! Wat zal ik jullie missen.

Maar het is tijd voor verandering. De gemeente beraadt zich over het buitenbad de Rijd en de stichting heeft nu de leiding over het binnenbad de Wirg.

Met heel mijn hart hoop ik dat zij met hard werken, veel resultaat en vooral ook met plezier, er voor zorgen dat het zwembad nog jarenlang blijft bestaan!

Groet van badmeester(eretitel) Jan

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nawoord Stichting:

Sinds 1 januari dit jaar werkten wij als Stichting samen met badmeester Jan om van zwembad De Wirg een succes te maken. Nu scheiden echter onze wegen en neemt badmeester Jan afscheid van zwembad De Wirg.

Wij willen badmeester Jan bedanken voor de fijne samenwerking in dit toch al zo vreemde (corona) jaar.

Arjan Koopman, voorzitter stichting De Wirg

Op de foto is Badmeester Jan te zien tijdens de Nieuwjaarsduik in januari 2020