vraagteken18aa

‘Op zoek naar de beste burgemeester voor Hollands Kroon’

Oproep aan de leden van de Gemeente raad De burgerbeweging Onafhankelijke Betrokken Burgers (OBB) stelt voor dat alle inwoners zal worden gevraagd een aanzet te geven tot het opstellen van een profielschets voor de nieuwe burgemeester in Hollands Kroon. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De uitdaging is dat de inwoners van de gemeente gaan aangeven wat zij verwachten van de nieuwe burgemeester. Zo kan de raad inhoud geven aan bestuurlijke vernieuwing èn burgerparticipatie!

Aanleiding voor deze oproep is dat geen van de politieke partijen in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen aan welke vaardigheden en bestuurscompetenties de nieuw aan te stellen burgemeester van Hollands Kroon moet voldoen. De input voor de profielschets kan gewoon een openbare aangelegenheid zijn; sterker nog, de politieke partijen kunnen volgens OBB de verkiezingscampagne aantrekkelijker maken door daarin het profiel van de nieuwe burgemeester te betrekken en de stem van de inwoners te laten doorklinken.

Uitkomsten van de recente OBB discussieavonden en ontvangen input via mail en sociale media kunnen hierbij helpen. Het is verheugend dat een groot deel van de politiek via de media recent heeft aangegeven burgers bij het proces te willen betrekken. Hoe gaan partijen dit doen? Horen de burgers dat nog voor 21 maart of is het een loze kreet? OBB advies: Betrek de burger en genereer input en draagvlak voor een keuze!

Genoemde basisvaardigheden zijn oa. een goed inlevingsvermogen, bindende persoonlijkheid, integriteit, onafhankelijkheid, stressbestendigheid en gevoeligheid om signalen uit bestuur en bevolking op te vangen.

Als persoonlijke eigenschappen zijn genoemd: onafhankelijk/boven de partijen staand, passie, toegankelijk voor alle inwoners, begrip voor eigenheid van de kernen en tegelijkertijd open oog voor gewenste samenhang in Holland Kroon, mensenmens die warmte uitstraalt, charisma, voorkeur voor een niet partijgebonden vrouw;. bestuurlijke ervaring en -kwaliteiten.

Het is van belang ook de huidige stand van zaken in de gemeente (de staat van de staat) als startpunt te betrekken bij de opstelling van de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Belangrijke thema’s hierbij zijn: Is een sterktezwakteanalyse (van de staat) van Hollands Kroon gewenst? Hoe kan het vertrouwen van de burgers in ambtelijke organisatie en bestuur van HK worden hersteld? Wat zijn de grote uitdagingen die op ons afkomen zoals klimaatverandering, circulaire economie, energietransitie en duurzaamheid , agrarische transitie en de consequenties hiervan? Welke doelen moeten worden gesteld? Wat betekent dit voor de aansturing en bestuurlijke organisatie van de gemeente? Is Hollands Kroon daarvoor klaar en voldoende uitgerust? Is de recent vastgestelde omgevingsvisie toekomstbestendig? Hoe kunnen kwaliteiten en expertise van de inwoners worden ingezet, kortom hoe worden burgers betrokken?

Het vervullen van de vacature lijkt nog ver weg, maar in september vertrekt de huidige burgemeester al (slechts 6 maanden na installatie van een nieuwe raad), dus meningsvorming en het betrekken van de burgers bij het opstellen van de profielschets duldt geen verder uitstel!

Hoe geven partijen dit vorm?

Namens Onafhankelijke Betrokken Burgers (OBB), Anneke Blom, Wim Hermans, Rob Ravesteijn, Wim Sepers, Tjeerd van Weering