IMG 9542aa-BorderMaker

De melkveehouderij bruist van de activiteiten, zeker na het wegvallen van het melkquotum.

Voor insiders gesneden koek, maar mensen ‘van buiten’ kijken vaak met hele andere ogen naar de boeren en hun werkzaamheden. Het boek ‘Ode aan boeren en koeien’ geeft een beeld van de wereld en de drijfveren van de melkveehouder.

IMG 9536-BorderMaker

Het werd 2 juli j.l. op de boerderij van de familie Klaver aan de Langereis te Winkel gepresenteerd en aangeboden aan CvK Johan Remkes van Noord-Holland en voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord.

IMG 9548-BorderMaker

Haar tochten in het buitengebied inspireerden fotograaf Hanneke de Boer uit Aartswoud tot het maken van vele foto’s van koeien in het land en boeren aan het werk. Ze raakte geïnteresseerd in de boeren en bracht hun wereld in beeld als ode aan het werk dat ze verzetten en de vele producten die daardoor in de winkelschappen komen te liggen. Landbouwjournalist Ida Hylkema interviewde de boeren over hun werk, passie en drijfveren en schreef de teksten.

IMG 9581-BorderMaker

Het boek ‘Ode aan boeren en koeien’ brengt de wereld van de koe en de melkveehouder in beeld. Een wereld die in het teken staat van vaste werkzaamheden zoals voeren, melken, maaien en gras oogsten, maar waar geen dag hetzelfde is. Een wereld van boeren en boerinnen die te maken hebben met de pracht en kracht van de natuur, maar ook met de kritische blik van de samenleving en de grillen van de markt. De melkveehouder bestaat niet, want iedere boer probeert op zijn of haar eigen manier het bedrijf zo goed mogelijk te runnen. Dit alles komt naar voren in het boek, dat zowel bedoeld is voor de boer als voor de burger, en zo beide groepen dichter bij elkaar brengt.

IMG 9570aa-BorderMaker

De geportretteerde boeren komen zowel uit de omgeving van Aartswoud als uit midden- en zuidwest-Friesland, de woon- en werkomgeving van journalist Ida Hylkema. Het boek is uitgegeven in eigen beheer en vanaf 3 juli te bestellen op de website www.boerenboek.nl. Ook is het te koop bij diverse boekhandels in de regio. Eerder verscheen ‘Ode aan akkerbouwers, tuinders en telers’ in deze serie.