image1 BorderMaker

Jaap Blokker, is 4 oktober 2016 op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was geboren op Terdiek in Nieuwe Niedorp en schreef 2 boeken: 'de Historie van het Zweefvliegen in de Kop van Noord-Holland' en 'Jaap Blokker Vertelt'.

In het laatstgenoemde boek vertelt hij over belevenissen uit zijn lange en niet geheel onbewogen leven die de periode van 1926 - 2010 omvatten. Over de dolle avonturen die hij beleefde tijdens zijn levensjaren in Nieuwe Niedorp.

Over hoe hij bij de NL Arbeidsdienst onder Duitse controle raakte en in Duitsland in het oorlogsgeweld terechtkwam. Nog maar net daarvan bekomen werd hij als dienstplichtig soldaat bij het 'verveelparadijs' zoals hij het noemt, de luchtvaarttroepen, ingedeeld. Hij merkt dat het daar, bij de arbeidsdienst vergeleken, een ongeorganiseerde janboel was waar van toegezegde beloftes nooit iets kwam. Hij besloot met zijn vriend Jan Stammes op een prettige manier de chaos nog wat te vergroten en niet naar Indie te gaan, ondanks de verplichte oproep.

Na zijn diensttijd begon hij met een compagnon, een bedrijf in Nieuwe-Niedorp en later kocht hij een eigen zaak in Den Helder waarover hij smeuïg vertelt.

Hij belicht zijn familie, vrienden en kennissenkring en beschrijft zijn hobby's op summiere wijze. Hij trouwde met Tiny van der Neer uit de Schermer. Ze kregen een dochter, Nelly, die in dienst kwam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken waar zij als diplomate werd uitgezonden naar vele ambassades in verschillende landen die Jaap en Tiny steevast bezochten; behalve Afghanistan waar het te gevaarlijk was.

Jaap vertelt niet alleen over Afrika en Azië, zoals over Algerije, Maleisie en Singapore waar hij bevriend raakte met Guus van Bladel, bekend door de Van Damme-zaak en vanwege het feit dat hij jarenlang onderdak verleende aan Gerard van het Reve. Maar ook heeft Jaap verhalen over de Zuid-Amerikaanse landen Peru en Ecuador. In Peru vierde Nelly, naast haar werk, vele triomfen als wielrenster waardoor Jaap daar ook veel contacten en vrienden kreeg. In 2010 bezochten Jaap en Nelly Peru nog eens om oude vrienden te bezoeken.

Het boek (met harde kaft) 'Jaap Blokker Vertelt', is voor EUR 27,50 te koop bij Tabaksspeciaalzaak Niedorp, Trambaan 91-93, Nieuwe-Niedorp en bij boekhandel Thomas in Bergen NH.