IMG 9113aa BorderMaker

Maxime Verhagen op bezoek bij innovatief bouwconcept van familiebedrijf

Spaansen rolt de loper uit voor topman van Bouwend Nederland

De vloer was geveegd, de taart stond klaar. Met gepoetste schoenen ontvingen ze bij Spaansen in Harlingen maandag j.l. Maxime Verhagen. De voorzitter van Bouwend Nederland, bezocht de betonwandenfabriek van het familiebedrijf. Hij richtte de blik op het nieuwe concept ‘Gevelklaar’ waarbij met behulp van robots kant-en-klare woninggevels worden gemaakt. Bij Bouwend Nederland zijn 4800 bouwbedrijven aangesloten, zodat oud-minister Verhagen de grootste ondernemersorganisatie in de bouw vertegenwoordigt. Als je bedrijfskleur rood is, leg je voor zulk hoog bezoek natuurlijk de rode loper uit.

IMG 9123aa BorderMaker

De kwaliteit moet omhoog en de kosten omlaag. Dat is de spagaat waarmee aannemers in deze tijd worden geconfronteerd. Met het concept ‘Gevelklaar’ heeft Spaansen de oplossing voor meerdere problemen tegelijk. Deze nieuwe aanpak levert de bouw weken tijdwinst op, verlaagt de kosten en verbetert de kwaliteit. Bovendien reduceert dit concept de CO2- en stikstofuitstoot in de hele keten, zodat bouwprojecten sneller en schoner kunnen worden gerealiseerd. Dat prefab bouwelementen de toekomst zijn, bewijst de branche elke dag. Maar er lagen alleen nog twee grote uitdagingen. Eén: hoe ver kun je gaan met prefab? En twee: hoe behoud je de authentieke uitstraling van een Hollandse woning? Anders gezegd: hoe omzeil je eenheidsworst? Met ‘Gevelklaar’ heeft Spaansen ook daarop het antwoord.

Tempo

In Harlingen is hiervoor een geheel nieuwe fabriek gebouwd. Het Noord-Hollandse familiebedrijf Spaansen zet hiermee groot in op het fabrieksmatig produceren van kant-en-klare gevels die razendsnel op de bouwplaats worden gemonteerd. Afnemers halen al een tempo van vijf woningen per week, per bouwstroom. Reken maar dat Spaansen trots is op die resultaten. En dat ze graag willen laten zien hoe het allemaal in zijn werk gaat, bij het productieproces. Daarom rollen ze de rode loper uit voor Verhagen om uit te leggen wat ze bedoelen met schoner, goedkoper en beter bouwen. Geboeid door die vernieuwingen in zijn branche, kwam de voorzitter van Bouwend Nederland de Afsluitdijk over om in de fabriek in Harlingen te worden rondgeleid.

IMG 9124aa BorderMaker 1

Robotstraat

Daar liet Spaansen een nieuwe fabriek zien, met een unieke robotstraat. Dit staaltje van technisch vernuft brengt de steenstrips geautomatiseerd aan op de isolatie van een betonwand. Dankzij deze complete prefab-gevels met kozijnen en steenstrips, wordt het daarna op de bouwplaats zélf een stuk rustiger. Er zijn alleen nog een montageploeg en een vrachtwagenchauffeur nodig. En omdat steenstrips vijf keer lichter zijn dan bakstenen, kan zeker op de helft van de ritten worden bespaard. Ook transport van materialen zoals isolatiemateriaal, stenen en mortel naar de bouwplaats is niet meer nodig. Dus: goed voor de portemonnee, veiligheid én voor het milieu. De eerste afnemers zijn daarom enthousiast over het concept ‘Gevelklaar’. Ook vanwege de unieke lange garantie van 20 jaar en de KIWA certificeringen die zijn behaald. Spaansen loopt hiermee voorop!

Over Spaansen

Het team dat Verhagen een rondleiding gaf vertelde trots hun gast over de Spaansen Groep, die dit jaar 75 jaar jong is. Spaansen is voor 100% een Noord-Hollands familiebedrijf, met meer dan 350 medewerkers. Mede door inzet, feedback en vertrouwen van langdurige relaties groeide Spaansen met haar tijd mee en innoveert het bedrijf op alle fronten. ‘Verbinding Is Ons Succes’ is daarbij het uitgangspunt waarbij steeds de belangen van alle betrokkenen positief worden behartigd. Spaansen produceert, levert en transporteert grondstoffen, beton-/bouwelementen en bestratingsmaterialen. Afnemers zijn actief in de GWW–sector, de woningbouw en de utiliteitsbouw.

VERDERE INFORMATIE OVER SPAANSEN GEVELKLAAR

www.spaansen.nl/bouwsystemen/gevelklaar