1IJssalon vh Jaar 2020 2021 11 2

IJssalon IJsie Prima in Callantsoog is de grote winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2020/2021. Presentatrice Mascha de Rooij maakte dit tijdens een livestream bekend. De vijf finalisten verzamelden zich voor de bekendmaking in de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem.

De winnende ijssalon, IJsie Prima in de badplaats Callantsoog, scoort hoog alle fronten. Zowel de vakjury als de inspecteur voedselveiligheid zijn erg onder de indruk van het familiebedrijf van de broers Kees en Ties Baars en hun ouders. Het oordeel: “Een goed georganiseerde onderneming. De zin om hier ijs te eten én te maken straalt ervan af.”

Verlossing in een chocolade ei

Aan de winnaar van IJssalon van het Jaar 2018, Steff Janssen van IJssalon Florence in Nederweert, de eer om het verlossende woord te brengen. Met wat ferme tikken op een chocolade ei – gemaakt door Meester Patissier Hidde de Brabander – werd de winnaar onthuld. “We konden niet langer wachten”, bouwt wedstrijdvoorzitter Theo Clevers de spanning op. “De finalisten hebben een jaar moeten wachten op deze ontknoping.” Hij haalt een opgevouwen papier uit het ei, ontvouwt het en brengt het verlossende woord. IJssalon IJsie Prima mag zich IJssalon van het Jaar noemen! De broers Ties en Kees Baars springen van hun stoel in de ‘Ice Room’; waar alle finalisten tot dan toe nog keurig aan een tafeltje zaten. Daar is hij dan. De beker. “Ik weet niet wat ik moet zeggen”, is de eerste reactie van Ties. “Dit is werkelijk een kroon op ons werk.”

Derde generatie ijsmakers

Kees jr. en Ties zijn de derde generatie die de ijssalon in Callantsoog bestieren. Samen met ouders Kees Baars en Regina Tichelaar runnen ze het familiebedrijf. “Onze grootouders en ouders deden al mee met de wedstrijden. Vaker vielen we in de prijzen op de verschillende vakwedstrijden, maar nu met de grote cup en titel ‘IJssalon van het Jaar’ naar huis in zo’n bewogen jaar is geweldig. Als derde generatie opgegroeid in de ijskeuken kennen we de kneepjes van het vak. Dat we daarbij voortdurend zoeken naar innovaties en nuances, nieuwe dingen blijven uitproberen is bekroond. IJsie Prima is geen ijssalon voor smurfen- of kauwgomijs. “Wij gaan voor échte smaken”, aldus Kees jr. “En die bereiden we op basis van de beste ingrediënten, die we met veel zorg uitzoeken, we maken alles zelf zodat we optimaal met smaak en smaak combinaties kunnen experimenteren. Onze hazelnoten importeren we uit de Piemonte, waar de Italiaanse familie Emanuel ze op zodanig wijze roostert dat ze een optimale smaak geven in ons ijs. We kiezen voor vers fruit van de groenteboer, en kopen aardbeien in bij de lokale aardbeienkweker. Soms hebben we bijvoorbeeld even geen watermeloenen ijs, omdat er op dat moment geen mooie meloenen zijn. Dat is ambacht. Een combinatie van traditionele smaken met daarnaast bijzondere speciale smaken maken ons assortiment verrassend en divers en houden ons vak spannend en leuk.” Met het lente weer in het vooruitzicht reden genoeg om Callantsoog te bezoeken voor het lekkerste ijs, maar daarnaast ook de zee en het strand en de bloeiende tulpenvelden.

Over de IJs-vakwedstrijden

De commissie IJs-vakwedstrijden en Easyfairs hebben zich samen ingezet om een sprankelend programma neer te zetten. Helaas zonder publiek, maar met alle genomineerden live aanwezig op Next Level Evenementenhal Gorinchem. De livestream werd enorm goed bekeken. “Maar”, stelt Theo Clevers, “Natuurlijk hopen we dat we volgend jaar de wedstrijden gewoon weer samen kunnen beleven.”

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. De wedstrijddata, -reglementen en overige informatie voor de IJs-vakwedstrijden van 2022 worden later bekendgemaakt. Houd daarvoor www.ambachtelijkijscentrum.nl in de gaten.

Fotocredits: Easyfairs/Ambachtelijk IJscentrum