IMG 8442 BorderMaker

Op het moment dat u dit leest is de totale Kolfwereld in beroering vanwege de Nederlandse Kampioenschappen, gehouden in de Linde (voormalig ”de Speulderai”) in Opmeer.

Vanaf maandag 20-03 is het een komen en gaan van Kolvers die trachten door 10 goede klappen zich een plaats in de finale op zaterdag 25-03 te verwerven. Gezien het regionale karakter van onze Kolfsport kan er net zo goed worden gesproken van een WK, te vergelijken met het WK Klootschieten in Ruurloo of het WK Kaatsen in Wymbritseradeel, want als je dit wint kun je je terecht de beste van de wereld noemen. Wat zou het toch leuk zijn als er meer open oog en oor zou komen bij de landelijke media om aandacht te besteden aan deze bezigheden die zich vaak aandienen als een kruidige toevoeging aan de regio.

Het moet eigenlijk als een voorrecht worden gezien dat beoefening van dergelijke sporten bijdraagt aan het veelkleurige palet van woongenoegens in de diverse provincies. Gelukkig besteedt ons eigen Noord-Hollands Dagblad er regelmatig aandacht aan. Gek genoeg is een andere sport, het biljarten, wel doorgedrongen tot de internationale gelederen terwijl de vergelijking zich toch nadrukkelijk aandient als je beide sporten wat nader bekijkt. Rond op rond en met ballen en een stokkie. Maar laten we het Kolven ook eens nader bekijken als het op lichaamsbeweging aan komt: Uitgaande van een 30 slagen wedstrijd wordt er 2 x gelopen van de ene kant naar de andere per klap. Neem een gemiddelde baanlengte van 17.5 meter, dan zit je bij zo’n wedstrijd al gauw op een tochtje van ruim een kilometer. Voeg daarbij de halve hurkzit houding die bij iedere slag wordt toegepast (dat is tijdens zo’n wedstrijd dus 90 keer) dan kun je spreken van een complete work-out die op een sportschool niet zou misstaan.

Een biljarter heeft dan gemiddeld 20 meter rechtop staan gedaan in dezelfde tijd. Uiteraard niets kwaads hierover want beide sporten worden in de Maurits, elke donderdagavond intensief beoefend. Dus!…. Voor de zoveelste keer!......... Kom eens kijken hoe dat in z’n werk gaat en serveer het niet af als een bedaagde bejaardensport! Kijk maar eens wat er op YouTube.com te vinden is over de Kolfsport om alvast in de stemming te komen. Gewoon ‘Kolven’ intikken en er gaat een wereld open! Afgelopen donderdag 16-03 werd er weer een onderlinge wedstrijd gespeeld over 10 slagen. Scores vanaf 90 tot over de 100 kunnen gerekend worden tot de kanshebbende uitslagen en die waren ook veelvuldig aanwezig, bij 8 van de 20 deelnemers. Dat er daarbij ook nog 3 x meer dan 80 werd gehaald maakte het tot een zeer redelijk scorende avond.

De beloning in de vorm van een biefstukje werd deze keer verdeeld onder de spelers die de meeste 11en hadden geslagen. Dit systeem van prijsverdeling is, na een proefperiode, in de ledenvergadering geëvalueerd en dat zal vermoedelijk leiden tot een toekenning die zowel de hoogst geslagen series beloont als wel de nu toegepaste en verrassende methode hanteert die door sommigen als een (leuke) loterij wordt gezien. Volgend seizoen gaan we het meemaken.

Op onze baan zijn scores in 5 slagen van 55 punten en meer geen uitzondering maar het hoogst haalbare van 60 komt maar een enkele keer voor. Deze eer viel deze avond Piet Rentenaar van WWB te beurt. Met een spontaan applaus en een flesje wijn werd dit op gepaste wijze gevierd. Chapeau Piet! En dat er nog maar meer mogen volgen! Volgende week bericht Kolfreporter u over het verloop van het Nederlands Kampioenschap, want dan zijn alle kaarten geschud en is de Kampioen 2017 bekend.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kolfnieuws 79 wk 12 2017