IMG 5292 BorderMaker

Nog even en dan staat hij weer voor de deur, de 32e editie van de “achtste van Nierup”.

Zoals te doen gebruikelijk hier bij PeWi altijd even een kleine voorbeschouwing van de speaker op de wedstrijd.

Zowel bij de heren als bij de dames zijn de winnaars van vorig jaar niet aanwezig. In 2017 won de op Curaçao woonachtige Mirjam Weerd op zeer overtuigende wijze. Onze local hero Talisa van der Fluit werd tweede. Zij wist de triathlon al twee keer te winnen en grossiert in tweede plaatsen. Dit jaar staat ze hoog op het favorietenlijstje, maar het zal niet vanzelf gaan. In Langedijk werd ze verslagen door Tanya ten Velden uit Huisduinen die het looponderdeel als een hazenwind voltooide. Ook staat de Schoorlse Marieke van Lierop aan de start. Zij stond al eerder op het podium in Nieuwe Niedorp en verkeert op dit moment in grootse vorm.

Milan Brons wist vorig jaar zijn broer Omar te onttronen. Na een geweldig fietsonderdeel was het gat met zijn oudere broer geslagen. Helaas kan Milan niet deelnemen vanwege een zware blessure. Daardoor behoort Omar Brons weer tot één van de grote favorieten. Hij weet wat winnen is in Niedorp, want hij stond al vier keer eerder op het hoogste schavot. De concurrentie komt dit jaar uit de eigen gemeente. Tristan Olij won zowel de wedstrijd in Langedijk als in Heerhugowaard op overtuigende wijze. Van begin tot eind ging hij hier aan de leiding. Zijn zwemonderdeel is zijn sterkste onderdeel en het wordt zaak om met het fietsen aan te pikken. Andere podiumkandidaten zijn bijvoorbeeld Emiel van Tongerlo, Chris Brands en Mathijs Künzel.

Nieuw is dit jaar de startserie met junioren. Zij zullen gelijk met de dames van start gaan en zullen zo de aandacht krijgen die ze verdienen. Het gaat spannend worden wie er als eerste over de finish op het Kerkplein gaat komen. Wordt het een heer, dame of een junior? Bij de junioren verdient het aandacht om op de rijzende ster van Daaf Plomp te letten. Hij zwemt razendsnel en moet zich nog wat verder ontwikkelen op het fietsen en lopen.

Aan een voorspelling bij de trio’s durf ik me nauwelijks te wagen. Dit gaat net als voorgaande jaren weer erg spannend worden en ook afhangen van de vorm van de dag. Grote favoriet is toch wel het trio met nummer 401 en dat is team Houtkracht. Zij onttroonden vorig jaar De Snelle Jongens. Houd verder de trio’s van Koelewijn Autoschade 1, het ING Elite Team en ook het team “Milan Brons zonder Milan” in de gaten.

Laat de strijd maar losbarsten!