IMG 8425 BorderMaker

33e Sajetdag in de Schelvis weer groot succes

1-Honderdste, 1-duizendste seconde, hoe vaak zijn we daar in de afgelopen weken niet mee geconfronteerd tijdens de Olympische Winterspelen, waarbij die geringe verschillen vooral duidelijk maakten dat de wedstrijd pas in de laatste rit en in de laatste momenten werd beslist. Of neem een Italiaans voetbalteam wat het altijd weer presteert om in de laatste 3 seconden van de blessuretijd de winst naar zich toe te graaien. Dat dit iets is wat ook met Kolven te maken heeft mag duidelijk zijn anders is het onzin om erover te beginnen.

De sajetdag 2018, want daar gaat het over, mocht zich wederom koesteren in enthousiaste deelname van een 25tal deelnemers. Niet al te veel, maar vakanties, ziek en zeer en buitengewoon onguur weer heeft toch kennelijk een aantal kolvers weerhouden van deelname want normaal is er een bezetting van zo’n 40 man om eer te bewijzen aan de oorspronkelijke oervorm van het kolven: nl het spelen met een sajetbal.

Op zo’n dag komt er geen gladde gummiknikker in beeld. Het is wel jammer dat Niedorp, met de meeste sajetspelers in de gelederen, slechts met 4 man aantrad maar daar zullen dezelfde redenen een rol hebben gespeeld.

Op zaterdag 3 maart werd begonnen met de voorrondes om 14.30 in de Schelvis te Zuid Scharwoude. Voor Niedorp deden mee: Gerard Groot, Simon Entius, Piet Stammes en Bert Klanke. De resultaten in die voorronde bepaalden uiteraard wie er voor de finale s’avonds 18.30 in aanmerking kwamen. Welnu dat lukte met alle 4, Gerard Groot met 80, Simon Entius met 102, Piet Stammes met 77 en Bert Klanke met 82.

De kansen in de finale waren eigenlijk alleen weggelegd voor Simon omdat je ervan uit kan gaan dat je met 102 een royale voorsprong hebt op diegenen met rond de 80.

Piet kwam als 1e aan de bak en sloeg er 29 bij dus met een totaal van106. Bert was nr 2 en sloeg een goeie beurt van 51. Had ie dat nou ook maar in de voorrondes gedaan dan had hij voor de prijzen kunnen gaan, maar ja, als……..! Totaal 133.

Gerard sloeg er 36 en kwam totaal op 116. Simon hield de hoop bij Niedorp levendig door een prima beurt van 44 wat leidde tot een totaal van 146, maar uiteindelijk moest iedereen buigen voor het geweld van de laatste 3 finalisten Harry Gerdes met een totaal van 153, Cas Bosma met 152 en Max Bruin eveneens met 153.

Dat maakte een barrage nodig van 3 slagen die werd gewonnen door Max Bruin in de allerlaatste klap van de hele dag door te eindigen met 1(!) punt in z’n voordeel. Sajetkampioen 2018! Dit verklaart ook het begin van dit verslag. Het komt bij Kolven meer voor dat de wedstrijd in de laatste 1, 2 of 3 klappen wordt beslist.

Omdat het publiek zeer betrokken is en zelf ook de standen bijhoudt, voel je in zo’n eindfase de spanning langs de kant ook stijgen. Dan kan zo’n laatste klap voor een hele ontlading zorgen!

Al met al was de Sajetdag, ondanks de wat geringere belangstelling , een evenement wat we nog een lang leven toewensen in de Kolfwereld.

Oh ja, nog 1 keer dat Olympische gevoel; De Kolfsport telt bij elkaar tussen de 500 en 600 leden. Curling had in Nederland voor de Spelen 173 leden en daarna duizenden aanmeldingen plus een tv spelletje. Ik wil dan ook een hartstochtelijk pleidooi houden om Kolven te nomineren als demonstratiesport voor Tokyo 2020!!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kolfnieuws 94 wk 10 2018