Snip003

Snip004

De Snip, een school voor Samen leven en Samen leren.

Het motto van de school samen leven en samen leren vindt u terug in onze manier van lesgeven. U zult de leerlingen steeds vaker met elkaar zien samenwerken. Deze vaardigheid vinden wij heel erg belangrijk voor het verdere leven van uw kind. Door samen te werken, leren kinderen heel veel. Zowel op emotioneel als cognitief vlak. Om goed met elkaar samen te werken zijn vaardigheden nodig, zoals je inleven in de ander, feedback kunnen geven en ontvangen, leren omgaan met teleurstelling, overleggen en luisteren naar elkaar. Daarnaast leren kinderen al omgaan met het functioneren in een grotere groep, iets wat ze in hun verdere leven tijdens opleidingen en arbeid ook tegen zullen komen. Tijdens de samenwerkingsopdrachten wordt er aandacht besteed aan het aanleren van deze vaardigheden en wordt er na afloop met elkaar geëvalueerd. Op die manier leren kinderen ook terugkijken op hun eigen gedrag (reflecteren). Hiermee beginnen wij in het klein bij de kleuters en dit wordt steeds meer uitgebreid in de hogere groepen. Zodat als uw kind de school verlaat in groep 8, hij/zij weet hoe samenwerken werkt en ze weten hoe ze de aangeleerde vaardigheden kunnen inzetten.

Snip002

Samen leven en samen leren is ook terug te vinden in de inrichting van ons gebouw:

• Een prachtig handvaardigheid/techniek lokaal waar leerlingen met elkaar kunnen werken aan opdrachten en toewerken naar een gezamenlijk resultaat.

• De treincoupes in de gang die dienen als werkplekken, waar de leerlingen kunnen samenwerken aan bijvoorbeeld opdrachten bij de wereldoriëntatie methode. Een plek die ook geschikt is voor overleg tussen de leerlingen, waar leerlingen uit de verschillende groepen met elkaar kunnen werken.

• Een grote gemeenschappelijke hal voor feesten en momenten van samenkomst. Om met elkaar te vieren, voorstellingen te kijken, presentaties te geven. Een plek waar de jongste kinderen en de oudste leerlingen samen komen en met elkaar “leven”.

Snip006

Ook buiten vindt u het samen leven en samen leren terug. Het plein is nu ingericht om met elkaar te kunnen spelen in de verschillende zones op het plein:

• Groot en klein kunnen samen spelen bij de verschillende balspelen op het voorplein. Samen plezier maken tijdens een potje voetbal, maar ook leren tegen je verlies kunnen, accepteren dat er een besluit wordt gemaakt waar je het niet mee eens bent, zijn belangrijke elementen die kinderen leren ‘groot’ te worden.

• Op het achterplein klimmen en klauteren, op elkaar wachten en elkaar helpen.

• In het amfitheater samen een voorstelling voorbereiden voor bijvoorbeeld het Sniptheater en daarna met de hele school er naar kijken en er van genieten.

• In de natuurlijk spelen zone; één zijn met de natuur. Goed leren omgaan met de natuur en om zo gezond en duurzaam mogelijk te leven. Een prachtige zone waar kinderen samen spelen en leren om de natuur te respecteren en te genieten van het groen om hun heen. Waar de samenwerkopdrachten uit de natuurmethode Binnenstebuiten plaats kunnen vinden.

Snip001

Elk kind is anders en leert anders

We vinden het belangrijk dat de leerlingen op onze school leren op hun eigen manier. Dat ze leren ontdekken welke leerstijl het beste bij hen past. Dat ze leren om problemen op te lossen. Dat ze zelf durven om oplossingen uit te proberen, te testen en kijken wat het beste voor hen werkt. Het ene kind leert door heel veel herhaling, een ander wil het voelen, weer een ander leert het best door beweging. Zo heeft elk kind zijn eigen leerstrategie. Wij vinden het belangrijk om de leerlingen te begeleiden bij hun zoektocht wat het beste voor hen werkt. U als ouder bent een belangrijke gesprekpartner hierin. Samen met elkaar (kind, ouder en leerkracht) willen wij op zoek gaan naar wat het beste aansluit bij uw kind.

Ontdekkend leren is daar een onderdeel van. We willen de komende jaren hier steeds meer op in gaan zetten en de leerlingen de kans geven om door te ontdekken te leren. De nieuwe methode voor Wereldoriëntatie biedt dit al aan, maar we willen ook gaan kijken hoe we dit kunnen gaan vormgeven in andere vakgebieden.

Snip003

Beweging is belangrijk

Op de Snip is sport en bewegen belangrijk. We zijn van mening dat een goede balans tussen concentratie en activiteit noodzakelijk is voor kinderen om tot bloei te kunnen komen. Lekker bewegen en samen sporten heeft een enorme meerwaarde voor de gezondheid, maar ook om geconcentreerd te kunnen werken aan de opdrachten bij de verschillende vakken. Bij het sporten wordt er nog meer geleerd, namelijk; leren op je beurt te wachten, zelfvertrouwen opbouwen, flexibel te zijn, te delen en bovenal dat oefenen belangrijk is om iets te laten slagen (doorzettingsvermogen).

Snip005

Gymles is een belangrijk onderdeel van ons curriculum. Minstens twee keer in de week gaan de groepen 1 t/m 8 naar de gymzaal naast de school. Eén keer in de week wordt er een van toestelles gegeven, de andere les zal meer bestaan uit teamsporten. Zodat ook hier weer gewerkt kan worden aan het samenwerken. De lessen hebben daardoor een hoog niveau en dagen de leerlingen uit om nog beter te presteren.

OBS De Snip

Dorpsstraat 146

1733 AJ  Nieuwe Niedorp

0226-411488

www.snipsite.nl