ladalogo

LADA neemt deel aan landelijk burgerinitiatief Stop de Vriendjespolitiek.

De komende weken wordt in heel Nederland actie gevoerd voor het landelijke burgerinitiatief Stop de Vriendjespolitiek. Dit burgerinitiatief, gelanceerd door de landelijke beweging Meer Democratie, wil de praktijk stoppen dat de grote gevestigde partijen onderling in achterkamertjes de gros van de publieke functies in Nederland onderling verdelen. LADA neemt actief deel aan dit burgerinitiatief en roept haar achterban op te tekenen op www.meerdemocratie.nl.

Sinds decennia verdelen de vier gevestigde politieke partijen – VVD, PvdA, CDA en D66 – de meeste banen in het openbaar bestuur onderling in achterkamertjes: burgemeesters, commissarissen der koning, leden van allerlei adviesraden en commissies, en zelfs hogere rijksambtenaren.

Strijdig met de Grondwet

Dat is in strijd met artikel 3 van de Grondwet: “Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.” Maar door een loophole in de Wet Gelijke Behandeling komen de grote partijen hiermee weg. “Vooral lokale politieke partijen worden hierdoor benadeeld. Ze krijgen 30% van de stemmen, maar hebben slechts 3% van alle burgemeestersposten”, zegt Peter Couwenhoven.

Engelse systeem

Meer Democratie wil afschaffing van deze loophole en invoering van het Engelse systeem. Hierin heeft een onafhankelijk orgaan de wettelijke opdracht om partijpolitieke benoemingen tegen te gaan en moet zij alle benoemingsprocedures op detailniveau goedkeuren. Hiermee zijn al 150 jaar goede ervaringen opgedaan. Voor een landelijk burgerinitiatief zijn 40.000 handtekeningen nodig. Er zijn er al 21.000 binnen. “We roepen iedereen op dit burgerinitiatief te tekenen zodat elke Nederlander met voldoende kwaliteiten voortaan in aanmerking kan komen voor een publieke functie”, zegt campagneleider Arjen Nijeboer van Meer Democratie. Iedereen kan het burgerinitiatief tekenen op www.meerdemocratie.nl.