d66

Het gaat goed met de vestiging van Campina in Lutjewinkel. De zuivelfabriek is na de brand in 2004 herbouwd met een grotere productiecapaciteit.

In 2013 was de productie al 2,5 keer zoveel geworden. Hierdoor waren er in 2013 al 160 zware tankauto’s nodig waren om alleen al de melk dagelijks naar de fabriek te brengen. Hierbij is het verkeer dat de producten van de fabriek naar de handel brengt nog niet meegerekend.

Dat aantal kan echter de komende jaren nog flink toenemen wanneer productie tot in 2017 volgens de plannen van Campina verder wordt uitgebreid. Met het verdwijnen van de melkquota neemt de melkproductie in de regio flink toe.

Daar worden de bewoners van het landelijke dorp Lutjewinkel niet bepaald vrolijk van. Zij maken zich steeds meer zorgen over de leefbaarheid, veiligheid en schade aan wegen en woningen.

Deze zorgen worden gedeeld door de fractie van D66 in de gemeenteraad van Hollands Kroon. D66 heeft het College schriftelijk gevraagd of de regierol van het College al vorm heeft gekregen om tot een oplossing te komen voor de groeiende problemen in Lutjewinkel. De fractie vraagt het College of, en in hoe verre, overleg is gevoerd met betrokken partijen en de Provincie over de geplande uitbreidingen van het Campinacomplex in Lutjewinkel. Bovendien vraagt de fractie aan het College hoeveel klachten en schademeldingen bij de gemeente zijn binnengekomen en hoe het College hiermee zal omgaan.

Omdat het productieproces van de fabriek, waar vooral melk in kaas wordt omgezet, volledig geautomatiseerd is zal de uitbreiding van Campinavestiging voor onze gemeente niet veel extra werkgelegenheid opleveren. Voor de bewoners betekent het echter wel extra overlast. Bovendien lijkt de huidige infrastructuur van het dorp niet geschikt voor veel en zwaar vrachtverkeer.

Een vraag aan het College is dan ook of Friesland Campina voor zo’n grote uitbreiding zou willen investeren in de uitbouw van het bedrijf. De gemeente beschikt immers over een goed ontsloten bedrijventerrein aan de A7. Dat biedt voldoende mogelijkheden voor uitbreiding en verdere ontwikkeling in de toekomst.

D66 hoopt dat het college de taak op zich neemt in gezamenlijk overleg oplossingen te vinden, zodat de bewoners bevrijd worden van overlast en Friesland Campina zijn ambities kan realiseren nu en in de toekomst.

Zie voor de schriftelijke vragen: www.hollandskroon.d66.nl

Namens de fractie D66 Hollands Kroon

Liesbeth Vlietstra-Wouterse